Stiže oprema za izdavanje pograničnih propusnica

Stiže oprema za izdavanje pograničnih propusnica
Ilustracija

Granica_300413

Oprema koja će se koristiti za primanje, obradu i akviziciju zahtjeva u postupku izdavanja pograničnih propusnica sa Hrvatskom Graničnoj policiji BiH biće isporučena 4. septembra, nakon čega će biti stavljena u funkciju na lokacijama predviđenim za izdavanje pograničnih propusnica, najavio je direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.

On je naveo da će MUP Hrvatske započeti izdavanje pograničnih propusnica od 3. septembra za stanovnike pograničnih područja u BiH po cijeni od 225 kuna,odnosno 60 KM.
Prema njegovim riječima, Granična policija BiH, uprkos nedovoljnim materijalno-tehničkim i ljudskim resursima, spremno je dočekala ulazak Hrvatske u EU.

“Na 55 međunarodnih prelaza instaliran je 161 čitač putnih isprava. Početkom prošle godine puštena je u funkciju nova aplikacija granične provjere, a u toku je i realizacija projekta razvoja sistema za kontrolu i evidenciju motornih vozila”, naveo je Dumančić za “Dnevni avaz”.

On je rekao da su trenutno videonadzorom “pokrivena” 32 granična prelaza.

“Nad 18 sistema uspostavljen je monitoring iz Operativnog centra i trenutno radimo na stavljanje u funkciju dodatnih 15 sistema nadzora na isto toliko graničnih prelaza”, izjavio je Dumančić.

On je podsjetio da je Granična policija BiH do sada, u saradnji sa agencijama u regiji, uspješno realizovala nekoliko međunarodnih akcija presijecanja lanaca organizovanog krijumčarenja ljudi.

“U akcijama `Loka`, `Loka 2`, `Una` i `Jezero` krijumčari su, uglavnom, ilegalno u BiH prebacivali državljane Turske. Sa kolegama iz regije proveli smo i opperativnu akciju `Kašmir`, sprečavanje ilegalnih migracija sa Kosova, te akciju `Jug`, sprečavanje ilegalnih migracija iz Turske i sa Kosova“, ističe Dumančić.

Izvor: Cafe.ba / Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE