Portal 072info

Stiže prva tranša od kredita MMF-a: Evo na šta BiH više ne smije trošiti novac…

Nadim Ilahi, šef misije MMF za BiH, rekao je danas da će novac od prve tranše MMF-ovog kredita za BiH biti na računu za dan-dva.

„Sredstva su već u Vašingtonu uplaćena, ali trebaće vremena za transakciju“, naglasio je on.

Upitan da kaže da li je MMF postavio uslove BiH, on je rekao da je jedan od najvećih problema velika javna potrošnja, posebno na plate zaposlenih u javnom sektoru.

Tvrdi da BiH najviše troši na plate u javnom sektoru u čitavoj Istočnoj Evropi. Govoreći o periodu pregleda u kojem se utvrđuje da li se kredit troši prema dogovoru, Ilahi je rekao da će taj period trajati tri godine s obzirom da su neke reforme komplikovane i da se ne mogu završiti za šest mjeseci do godinu dana.

Na novinarsko pitanje da li će se novac od kredita MMF-a trošiti za referendum o Danu RS, on je odgovorio da je to političko pitanje.

Prve tranša kredita sa MMF-om iznosi od 154.155.170 KM.

Podsjećamo, izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je  trogodišnji prošireni aranžman za Bosnu i Hercegovinu prema pravilima proširenog aranžmana (Extended Fund Facility – EFF) u iznosu koji je jednak 443,042 miliona SDR (oko 553,3 miliona eura ili 167,06 procenata kvote) kako bi podržao ekonomski reformski program zemlje.

Kako je saopćeno iz MMF-a odluka Izvršnog odbora će omogućiti neposredno doznačavanje iznosa od 63,4125 miliona SDR (oko 79,2 miliona eura), dok će ostatak sredstava biti raspoloživ u 11 anuiteta zavisno od zaključivanja kvartalnih pregleda.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box