Stiže saharski pijesak, auta ne perite do utorka

Stiže saharski pijesak, auta ne perite do utorka

Kao i ranijih godina, u naše krajeve stiže pustinjski pijesak iz Sahare. Meteorolog Nedim Sladić pojašnjava da je riječ o redovnoj pojavi koja se najčešće dešava u proljeće, a pijesak na naše nebo, ali i ulice, balkone i automobile stiže zahvaljujući jačem južnom visinskom strujanju. 

– Na toj trasi jugozapadnog strujanja nalazimo se i mi, i nama dolazi topao zrak zajedno s tim pijeskom. A taj pijesak ćemo primijetiti na nebu već sutra (četvrtak, op. a.). Naročito će biti izražen tokom petka i u dane vikenda, kada bi nebo moglo biti dosta zamućeno. Prije utorka neće otići iz naše zemlje, u utorak bi s prvom kišom trebao pasti na tlo, a s pojačanim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom atmosfera bi se trebala iščistiti. Do utorka ne bismo trebali prati automobile i prozore – kazao je Sladić.

Natprosječno toplo vrijeme za maj zadržat će se i narednih dana. Najtopliji dani bit će četvrtak i petak, a nakon malo svježije subote, novi val toplote slijedi u nedjelju i ponedjeljak.

– Do ponedjeljka se ne očekuju bitnije padavine, tek poneki lokalni pljusak, ali temperature će biti visoke za maj i iznosit će i do 31 ili 32 stepena – rekao je Sladić.

Dodaje da s južnim vjetrom dolazi i do rasta noćnih temperatura, pa se tropskim noćima, kada se živa u termometru neće spuštati ispod 20 stepeni, mogu nadati posebno stanovnici TK, dijela centralne Bosne te Hercegovine.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS