Stiže telefon koji ćemo kontrolisati bez dodirivanja ekrana?

Stiže telefon koji ćemo kontrolisati bez dodirivanja ekrana?

Izvori bliski kompaniji Microsoft otkrili su da je tehnologija, koja je interno poznata kao ”3D Touch” ili ”Real Motion”, Nokia razvijala godinama unazad.

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, Microsoft bi u svoj budući “flegšip” telefon mogao da doda neke veoma zanimljive funkcije. Naime, spekuliše se da bi budući smartfon, koji je poznat pod kodnim imenom “McLaren”, mogao da posjeduje tehnologiju koja bi omogućila da prelaskom prsta iznad ekrana kontrolišemo uređaj, igrice i aplikacije. U pitanju je slična tehnologija koju posjeduje “Kinect” uređaj za Xbox konzole.

Izvori bliski kompaniji Microsoft otkrili su da je tehnologija, koja je interno poznata kao “3D Touch” ili “Real Motion”, Nokia razvijala godinama unazad. Poznati tviteraš Evleaks prvi je otkrio postojanje Nokia McLaren pametnog telefona, koji će najverovatnije biti nasljednik modela Lumia 1020.

Ono što će ovaj uređaj izdvajati od konkurencije je veliki broj senzora koji će omogućiti 3D Touch sistem. Pomenuta tehnologija će u početku će biti dostupna samo na Microsoft-ovim uređajima, i za sada nije planirana za Windows Phone modele drugih kompanija kao što su HTC i Samsung na primjer.

Funkcije kao što su javljanje na pozive jednostavnim prislanjanjem telefona na uvo, ili automatsko uključivanje spikerfona kada se telefon postavi na sto, su samo neke od njih. Uređaji koji budu posjedovali 3D Touch tehnologiju koristiće veliki broj hardverskih senzora koji će omogućiti telefonu da reaguje na najrazličitije pokrete ruku koje korisnik uradi ispred njih.

Microsoft takođe planira da detektuje kako se telefon drži u ruci, što će spriječiti promjenu orijentacije ekrana kada to nije potrebno. Stranice uređaja će takođe komunicirati sa operativnim sistemom, a kameru ćemo moći da zumiramo jednostavnim prevlačenjem prsta po ivici telefona. Ideja ove tehnologije je da pojednostavi korišćenje i ukloni nepotrebne dugmiće, pa će se tako telefon automatski uključivati čim ga uzmemo u ruku.

Iako je Microsoft planirao da 3D Touch funkcije predstavi sa Windows Phone 8.1, pojavljivanje ove tehnologije je odloženo i najvjerovatnije će biti predstavljena kasnije ove godine.

theverge.com

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE