Stižu “male antene”: 5G mreže dobile zeleno svjetlo u Evropi

Iz Evropske komisije ističu da bi male antene trebalo da budu postavljene tako da ispunjavaju stroga evropska pravila o izloženosti zračenju

Evropska komisija je prihvatila Pravila za implementaciju bežičnih pristupnih tačaka koje pokrivaju malo područje, tzv. malih antena, koje su neophodne za razvoj 5G mreže u Evropi.

Pravila preciziraju fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija 5G mreže, čime bi trebalo da se pojednostavi i ubrza instalacija 5G mreža. Iz Evropske komisije ističu da bi takve mreže trebalo da budu izuzete od dobijanja dozvola za instalaciju, ali i dalje pod nadzorom nacionalnih regulatorna tijela.

Iz Komisije ističu da bi male antene trebalo da budu postavljene tako da obezbjeđuju zdravlje i bezbjednost ljudi i da ispunjavaju stroga evropska pravila o izloženosti zračenju, koja su u prosjeku 50 puta strožija od međunarodno prihvaćenih, premosi Zimo.

– 5G bežična mreža predstavlja temelj društvenog i privrednog razvoja za Evropu, jer će omogućiti nove usluge u medicini, energetici, transportu, obrazovanju i brojnim drugim područjima. Njihova važnost još je vidljivija danas jer igraju ključnu ulogu u našem oporavku od koronakrize. Zajedno sa zemljama članicama moramo da postavimo temelje za pravovremeno lansiranje 5G tehnologije, bez ograničavajućih administrativnih barijera. To će u konačnom stvoriti potražnju u našim industrijama i podstaći evropsku inovativnost i kompetitivnost – istakao je poverenik EU za unutrašnje tržište Thierry Preton.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE