Stižu prve dugoročne prognoze: Nakon ledene zime, kakvo nam proljeće i ljeto dolazi?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

I dok ovih dana meteorolozi najavljuju nove padavine, ali i konačni porast temperatura koje se više neće spuštati ispod nultog podeoka, mnogi s nestrpljenjem iščekuju prve znake proljeća.

A oni bi nam trebali stići, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, već naredne sedmice.

I najpoznatiji hrvtaski meteorolog Zoran Vakula, u Meteo kutku HRT-a, najavljuje kišni ali i topliji februar diljem Hrvatske, a prosječne temperature uglavnom između 1 °C i 4 °C, što je iznad prosjeka za ovaj zimski mjesec.

ČITAJ JOŠ:  BiH još čeka naknadu za potopljene kuće

S obzirom na najave novih padavina koje slijede narednih dana, a i do kraja mjeseca, Vakula smatra da ovaj februar već sada zaslužuje klimatološku ocjenu “kišni”.

A proljeće i ljeto?

Vjerojatnost da će u većini Hrvatske takvo biti proljeće i ljeto je relativno mala, ali je i prema najnovijim dugoročnim prognozama – velika vjerojatnost iznadprosječne topline sljedeće dvije sezone, piše Vakula.

I dok je u cijelom regiona ova zima bila iznimno hladna, sa ispodprosječnim temperaturama, već sada stižu nagovještaju da će i ovo ljeto biti ekstremno – toplo.

ČITAJ JOŠ:  Je li ovaj najnoviji trend naznaka početka kraja pandemije?
GODISNJICA
MARKETING