Stjenice nam opet ne daju mira: Brojni građani BiH biju bitke

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Brojni građani Sarajeva biju bitke sa stjenicama. Najteže prolaze oni koji problem pokušavaju riješiti sami. Nažalost, na taj način samo daju vrijeme i prostor ovim insektima da se šire i razmnožavaju. Bez stručne pomoći, specijalnih preparata i tretiranja na pravi način bitku sa stjenicama dobijaju rijetki.

Posteljina i koferi

– Imali smo poziva i ranijih godina. Stjenice nisu nikada iskorijenjene u potpunosti, ali od decembra 2022. taj broj se znatno povećao. Skoro svakodnevno imamo pozive iz svih dijelova KS-a, rekla nam je Elna Ibrahimović, direktorica Sanitacije, i naglasila da je broj stanova u kojima se nalaze stjenice povećan poslije pandemije koronavirusa, odnosno povećanjem broja turista koji dolaze u Sarajevo.

– S povećanim brojem turista u našem gradu povećan je i broj stjenica u Sarajevu koje su poznate i kao turistički insekt. Ono što je karakteristično jeste da sada domaćinstva imaju sve više stjenica, a prije je to bilo vezano isključivo za hotelijerstvo i ugostiteljske objekte. Prenose se putem odjeće, veša, posteljine, u koferima. Preporuka je da svi koji su putovali ili primali goste prekontrolišu domaćinstva, madrace, drvene konstrukcije kreveta i ormara, da vode računa o posteljinama. Najčešće se nalaze u spavaćim sobama. Ukoliko građani sumnjaju, uvijek nas mogu pozvati i da izvršimo preventivnu dezinsekciju preparatima koji su potpuno neškodljivi za ljude i životinje, objasnila je Ibrahimović.

Pojava stjenica u stambenim zgradama posljedica je i velikog broja iznajmljivanja stanova na dan

Prema zakonu i Pravilniku o zaštiti od zaraznih bolesti, hoteli imaju obavezu da izvrše dezinsekciju svakih 90 dana, što oni, prema riječima Ibrahimović, i čine.

image

– Održavamo i redovno i vanredno veliki broj hotela i restorana. Zaista se svi s kojima mi sarađujemo pridržavaju zakonske obaveze i redovno vrše dezinsekciju. Najrizičniji su turisti koji su na nekom dužem putovanju, koji mijenjaju više smještaja tokom svoga putovanja. Pojava stjenica u stambenim zgradama posljedica je i velikog broja iznajmljivanja stanova na dan kojih najviše ima u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad. Zbog toga možda imamo najviše poziva iz tih područja, ali pozivi stižu i iz svih drugih dijelova KS-a. Velike stambene zgrade su podložnije najezdi i žohara i stjenica zbog velike frekvencije ljudi, dodala je direktorica Sanitacije.

Iritacije

Objasnila je da stjenice ne ugrožavaju zdravlje ljudi, ne uzrokuju nikakva zarazna oboljenja, ali njihova pojava ima izuzetno neugodan psihološki momenat, posebno ako se radi o djeci, bebama i starijim osobama, te individualno kod nekih osjetljivih kategorija ljudi koje imaju alergijske reakcije. Stjenice mogu uzrokovati dermatitise, odnosno iritacije na tijelu lokaliziranih tačkastih otisaka, tačkasto krvarenje na posteljini, vešu, što izaziva dodatni strah.

– U tim slučajevima je potrebno obratiti se dermatologu, a mi smo osposobljeni i opremljeni da reagujemo na svaki poziv i otklonimo probleme sa stjenicama u domaćinstvima, hotelima i bilo kojim drugim prostorima na kojima se pojave, navela je Ibrahimović.

Oslobođenje