Što sve trebate znati o svojoj stolici, a ne usudite se pitati

Postoje stvari o kojima je ljudima neugodno govoriti, pa stoga i pitati ukoliko su zabrinuti zbog određene pojave. Jedna od najneugodnijih tema ljudima je svakako njihova probava. Otkrivamo vam sve o probavi i izmetu kako biste znali da je sve u redu s vašim organizmom.

Koliko često treba obavljati veliku nuždu?

Ovisi od osobe do osobe i ne postoje točno određena pravila. Normalnim se smatra od tri puta dnevno do jednom svaka tri dana, što znači da prosječna osoba obavi veliku nuždu otprilike jednom dnevno. To je oko jednog grama stolice za svakih 12 kilograma tjelesne težine.

Obavljate li veliku nuždu četiri, pa i više puta dnevno ili vam je stolica premekana i vodenasta, riječ je o proljevu. Često se ne radi o ozbiljnom problemu. Akutni proljev obično nastaje zbog infekcije i nestaje vrlo brzo. Takozvani uporni proljev traje dva tjedna ili više, a kronični proljev traje dulje od mjesec dana. Najčešći uzroci zbog kojih dolazi do proljeva su infekcije, lijekovi, sindrom iritabilnog crijeva i prehrana. Dakle, uvriježena rečenica ‘ma sigurno sam nešto pojeo’ itekako u velikoj većini slučajeva ima smisla kada je u pitanju proljev.

Kako bi se izbjegla dehidracija, treba piti tekućinu. Izbjegavajte alkohol, kofein, jabuke, kruške i sokove jer mogu pogoršati situaciju. Umjesto toga, jedite krutu hranu poput krekera, tosta, riže, jaja i piletine. Traje li proljev dulje od 48 sati ili je popraćen groznicom ili dehidracijom, konzultirajte se s liječnikom.

Idete li na WC manje od jednom u tri dana riječ je o zatvoru. Iako se obično ne radi o ozbiljnom problemu, stanje može biti bolno i neugodno. Djelomice je to i zato što nakon tri dana, stolica postaje sve teža, a samim time teže i ‘izlazi’. Najčešći uzroci uključuju nedostatak vlakana u prehrani ili nedovoljno unošenje tekućine u organizam. Čimbenici koji mogu uzrokovati zatvor su i prekomjerno konzumiranje kofeina i alkohola, lijekova, kronično uzimanje laksativa, psihički problemi (kao što su depresija), određene namirnice, te razne bolesti. Namirnice bogate vlaknima kao što su orašasti plodovi, cjelovite žitarice, te voće, vježbanje i dosta vode, mogu poboljšati situaciju.

Kako treba izgledati?

U izmetu je oko 75 posto vode. Ostatak je kombinacija mrtvih i živih bakterija koje pomažu probaviti hranu u crijevima, proteina, otpadnog materijala iz hrane, staničnih obloga, masti, soli te tvari koje se ispuštaju iz crijeva i jetre. Uglavnom je smeđe boje zbog bilirubina, pigmenta koji generira lom crvenih krvnih stanica. Stručnjaci kažu kako idealna stolica treba biti kompaktna i ‘grubo’ rečeno izggledati popu slova S. No, ne treba vas toliko zabrinjavati oblik da biste znali je li s vašim organizmom sve u redu. Najvažnije je, tvrde stručnjaci, da stolica bez naprezanja i lagano izađe.

Zašto smrdi?

S obzirom od čega se sastoji, nije čudno da smrdi. Bakterijska aktivnost u izmetu stvara niz spojeva i plinova koji dovode do neugodnih mirisa. Osjetili ste da smrdi više nego obično? Najvjerojatnije je krivac hrana koju ste pojeli, premda izuzetno smrdljiva stolica može signalizirati određene zdravstvene probleme. Ako vas to brine, posjetite liječnika.

Što ako boli?

Nelagoda pri pražnjenju često je povezana sa zatvorom. No, ako se redovito pojavljuju naprezanja ili oštri bolovi u rektumu ili abdomenu koji mogu biti praćeni i krvarenjem, posavjetujte se s liječnikom, jer to mogu biti znakovi problema poput hemoroida ili analnih pukotina.