Što učiniti kako bi svugdje u kući imali odličnu i brzu vezu?

Uz gomilu uređaja koje danas koristimo, od tableta, računala do Internet TV-a, najveći je problem što želimo da nam svugdje u stanu ili kući signal bude besprijekoran. U kućama se vrlo lako može dogoditi da vam je ruter smješten u prizemlju, a na drugom kraju kuće samo kat iznad gotovo da i nemate signala. Ili, zbog položaja rutera jednostavno ne možete razvlačiti kabele kroz kuću da bi mrežu doveli do vašeg prijamnika.

Želite li kvalitetniji signal u cijelom stanu, neki jednostavni potezi mogu vam olakšati život. Tako bi idealan položaj rutera bio u središtu stana, ali ne na podu. Također, ne bi trebao biti ni blizu ostalih elektroničkih uređaja, a ako je opremljen s dvije antene, idealno rješenje bilo bi da jedna bude okrenuta horizontalno, a druga vertikalno.

Naravno, ovakvi potezi nisu svugdje mogući. Kad mrežni signal trebamo prebaciti do TV uređaja ili računala u drugom dijelu kuće, možemo koristiti i neki od uređaja koji koriste strujnu mrežu za prijenos podataka. Jedan od njih je i Homeplug, a on omogućuje brzinu do 200 Mbps što je dovoljno i za HD video ili brzi internetski signal. Imate li stari ruter, njega možete spojiti u takvu utičnicu i u drugom dijelu kuće ili stana proširiti bežičnu mrežu.

Bežičnu mrežu možete proširiti pojačivačem Wi-Fi signala, poput D-link DAP-1320. Njega uključujete u bilo koju zidnu utičnicu i time možete povećati doseg vaše bežične mreže, a pritom podržava brzinu prijenosa podataka do 300 Mbps.

Prethodni članakDodatnih 1,5 mlrd. dolara stiže u BiH iz dijaspore, ali priljev novca sve manji
Sljedeći članakGrađani BiH se sve više zadužuju da prežive