Stojanović: Nisam siguran da ću podržati ovakvu Vladu FBiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović izjavio je sinoć da nije siguran da li će podržati imenovanje nove Vlade FBiH, prenosi Federalna.ba.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara jučer je donijela odluku o imenovanju Vlade FBiH. Najavljeno je da će odluka danas ujutro biti dostavljena potpredsjednicima Igoru Stojanović i Refiku Lendi na potvrđivanje.

Stojanović: Razmislit će do ujutro

Ako dobije saglasnost potpredsjednika, odluka će biti upućena Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na usvajanje.

Kandidat za premijera Federacije je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Iz iste partije dolazi i Stojanović. Međutim…

“Vidio sam imena za novi saziv Vlade FBiH i razmislit ću do ujutru. Mislim da su i dalje ostala sporna imena koja su bila u javnosti i sačekao bih do ujutru”, istakao je u ovosedmičnom izdanju Dnevnika D potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović.

“Zatečen sam informacijom da je SDP umjesto Vojina Mijatović predložio Almina Hopovca s obzirom da je prije dva dana podignuta optužnica. Koliko znam ona još uvijek nije potvrđena.

Ako bude potvrđena, to također može diskreditirati na određeni način ovu Vladu, ali se bojim da je na određeni način možda i politički motivirana. Mislim da treba sačekati odluke organa.”

Kaže da je problem ukoliko Hopovac bude imenovan, a optužnica potvrđena:

“Vjerovatno će se ponovo raspravljati možda čak i o njegovoj smjeni. Mislim da ćemo to ponovo morati razmatrati.”

Ne podržava Vlaisavljević

Stojanović navodi da ne bi diskreditirao Hopovca dok se ne vidi o čemu se tačno radi, da li postoji neki osnov ili se isključivo radi o politički motiviranoj optužnici.

Kaže da Sanju Vlaisavljević, prijedlog HDZ-a za federalnu ministricu kulture i sporta, on nikada ne bi predložio.

“Mislim da je ni SDP sa njenim političkim stavovima nikada ne bi predložio. Ovdje je sada pitanje određenih kompromisa i prijedloga stranaka.

Koliko se može utjecati na prijedloge nekih stranaka, u ovom slučaju konkretno HDZ-a. Sada možemo utjecati tako da recimo ne potpišemo saglasnost”, kaže Stojanović.

Naglašava da je rok za formiranje Vlade Federacije do 6. aprila. Do tada je sve otvoreno.

“Sutra (danas, op. a.) ćemo razgovarati malo konkretnije. Analizirati eventualne dodatne izmjene. Zato ne mogu reći da ću potpisati sa sigurnošću s obzirom da je, između ostalog Sanja Vlaisavljević jedno od spornih imena”, kaže Stojanović.

Pojašnjava da ne uslovljava, ali da će razmisliti i još dodatno razgovarati.

Dao je sugestije

Ističe da je dao sugestije i na Vlaisavljević, ali i na neke prijedloge unutar SDP-a da budu neki drugi ljudi.

“Također, dio SDP-ovaca je kritikovao sve ovo što je izazvao jednu polemiku u javnosti vezano za gospodina Kljaku koji je prijedlog NES-a za ministra.

Također se na jednom sastanku SDP-a diskutovalo kada smo vidjeli ko sve dolazi za predložene ministre. To je izazvalo reakcije koje su danas rezultirale sastankom na kojem su se pokušali riješiti određeni problemi”, kaže Stojanović.

Tvrdi da je Anel Kljako i dalje sporan:

“Ako neko ima određene dokaze da je varao na izborima, ako se određeni partneri iz Osmorke ne slažu, ako članovi svih stranaka Osmorke koji dolaze iz Mostara znaju šta je gospodin Kljako radio u Mostaru, to je sporno.

SDP ima odgovornost

Izgleda da naš kandidat ima krivičnu prijavu, a Kljako nema, ali isto tako svo vrijeme postoje određeni dokazi iz CIK-a u kojima je gospodin Kljako varao na izborima. Tačno, nema optužnice i slažem se da nije korektno i to je još jedan od razloga zašto bih do ujutru razmislio.

SDP ovdje ima posebnu odgovornost. SDP je lider ove nove koalicije u kojoj će podnijeti vjerovatno najveći teret i za Sanju Vlaisavljević i za gospodina Kljaku i za sve druge članove koji čak i ne dolaze iz SDP-a, ali na jedan način moramo pokušati utjecati da ta Vlada pred građane izađe u što boljem izdanju.”

Stojanović smatra da SDP mnogo rizikuje i da mnogi procesi nisu dobro prošli u proteklom periodu.

“Mislim na izbor i prijedlog ministara i na jasne stavove SDP-a o prijedlozima drugih stranaka. Mislim da su oni morali biti puno jasniji, da se SDP morao ograditi od puno takvih kandidata koji su se pojavili da bi javnost shvatila na šta sve SDP može utjecati, a na šta ne može.”

Navodi da gleda širu sliku kada su u pitanju politički procesi u BiH i na nivou FBiH:

“U ovom trenutku smatram da određene promjene u formiranju vlasti, pogotovo nakon 4 i po godine tehničke Vlade bez tri ministar, smatram da trebamo dobiti Vladu, dati joj šansu prvih 100 dana. Ne osuđivati ljude na početku i nakon 100 dana možda donijeti neke odluke i promijeniti neke ministre, ako sve ovo bude istina.”

Nezadovoljan procesom

Ističe da je nezadovoljan čitavim procesom kada je u pitanju i prijedlog ministara i konrektan prijedlog koji je došao od SDP-a.

“Očekujem da neko ko je potpredsjednik Federacije učestvuje u direktnom predlaganju i izboru na nivou organa. Međutim, po ko zna koji put, rukovodstvo SDP-a se odlučilo da ja ne učestvujem u tim procesima. To je borba koju ja vodim unutar SDP-a već duži period”, ističe on.

Stojanović kaže da nije podržao Vojina Mijatovića kao ministra unutrašnjih poslova:

“Ne mislim da Vojin Mijatović ne treba da bude ministar MUP-a isključivo zbog obrazloženja koja smo dobili iz stranaka opozicije na način da on, kako su govorili, govori ekavicom, da ima pasoš Srbije, da dolazi iz Republike Srpske. Ja ne mislim da je to neka argumentacija.

Za mene je puno veća argumentacija šta je gospodin Vojin Mijatović po struci. A on je ekonomista. I zbog toga mi je drago što je SDP bar na tom polju za ministra MUP-a donio odluku na inicijativu i gospodina Mijatovića promijeni njegov prijedlog za ministra MUP-a na ministra za obrt.

Mislim da je jako bitno iz koje struke dolazi bilo koji prijedlog.”

Pojašnjava da je i on razgovarao prekjučer sa Denisom Bećirovićem koji ima određene kritike i zamjerke:

Velika borba

“On smatra da ovakve odluke donošenja kadrovskih rješenja vode SDP u jedan rezultat izborni koji će biti puno lošiji ako se ovako nastavi. Smatra da bi i glasanje za Vukoju za Ustavni sud moglo naštetiti SDP-u u ovom trenutku.”

Na pitanje da li ovo što se događa može dovesti u pitanje koaliciju Osmorke, odgovara:

“Ne mislim u ovom trenutku da je jedinstvo Trojke narušeno. Mislim da bi bilo puno više narušeno da se uspostavi koalicija sa SDA.

Mislim da građani koji su glasali za Trojku razumiju da je ovo jedna velika borba da pomaknemo makar jednog jednonacionalnog igrača iz ove priče o tri jake nacionalne stranke i da pokušamo unijeti kakve takve promjene.”

Stojanović smatra da treba šansu nekim promjenama koje će se desiti.

Intervencija Schmidta

“Želim da ostanem dosljedan takvoj borbi bez obzira što bi bilo puno lakše sjesti sa SDA i formirati vlast. Ali, stranke Osmorke morate poštovati. SDA odlično koristi situaciju i vrši pritisak na nas”, smatra Stojanović.

O eventualnoj novoj intervenciji viskokog predstavnika Christiana Schmidta kaže:

“Ne bih govorio više o Schmidtu zato što SDA i DF to zloupotrebljavaju govoreći da Osmorka ne može nikako formirati bez međunarodne zajednice, da je međunarodna zajednica antibošnjački nastrojena što smatram katastrofalnim kritikama u političkim prilikama u kojima se nalazi BiH.

Da nije bilo reakcije Schmidta, Osmorka i HDZ još prije mjesec imaju formiranu Vladu Federacije. Postavlja se pitanje kredibiliteta visokog predstavnika i međunarodne zajednice.”

Navodi da se nastavlja politika u kojoj političari dobro žive, povećavaju im se plate i da je to politika protiv koje se treba kontinuirano boriti.