Portal 072info

Stopiran uvoz više od 100 tona mesa u BiH

Zagreb,01.08.2012 (novosti) - meso, ilustracija (arhivirati) foto Davor Kovacevic novosti
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Granični veterinarski inspektori su, za svega šest mjeseci ove godine, zbog raznih neregularnosti zabranili uvoz više od 100 tona mesa, od čega najviše živine, odnosno piletine, koju zapravo i trošimo u najvećim količinama.

“Porijeklo vraćenog mesa je iz Turske, Mađarske, Italije, Hrvatske i Srbije. Razlozi vraćanja su postojanje zabrana uvoza iz zemlje ili regije, to što nije upisan proizvođač ili nepostojanje odgovarajuće dokumentacije”, potvrđeno nam je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U toj instituciji kazali su nam da je u prvih šest mjeseci ukupno vraćeno devet pošiljki mesa, od čega je bilo 107.661 kilogram mesa živine i 1.884 kilograma govedine.

“U istom periodu je nakon laboratorijskih analiza uništeno 33.220 kilograma mesa porijeklom iz uvoza”, naglasili su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim što je, dakle, spuštena rampa za ogromne količine mesa čija je krajnja adresa trebalo da budu kuhinje u BiH, inspektori su i u prodavnicama pronašli i povukli značajne količine hrane životinjskog porijekla.

“Za devet mjeseci ove godine Republička veterinarska inspekcija je u oblasti nadzora proizvodnje i prometa sirovina i hrane životinjskog porijekla izvršila 308 kontrola, kojima su obuhvaćene mesnice, veleprodajni objekti, maloprodajni objekti, klaonice, farme, skladišta, proizvodni pogoni i ostalo. U 82 slučaja utvrđene su nepravilnosti”, navela je Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je dadala, nepravilnosti su se najčešće odnosile na ispunjavanje higijenskih uslova objekta, označavanje i deklarisanje sirovina i proizvoda, veterinarsko-sanitarnu dokumentaciju životinja prije klanja, sanitarne preglede zaposlenih i slično.

“U tom periodu, po nalogu Republičke veterinarske inspekcije naloženo je uništavanje oko 1.500 kilograma mesa i namirnica životinjskog porijekla jer nisu bile prikladne za ljudsku upotrebu”, kazala je Makivićeva, dodajući da i lokalne veterinarske inspekcije svakodnevno vrše kontrole u prodajnim i proizvodnim objektima, te je broj izvršenih kontrola i preduzetih mjera u praksi značajno veći.

Iz Zajednice živinara RS ispričali su nam da, kada je riječ o živini, uvozimo uglavom piletinu, i to za preradu. Najkvalitetnije je, podvlače, svježe meso, ono koje se proizvodi na našim farmama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Pilećem smrznutom mesu je rok godinu dana i zato mu je i niska cijena. To meso je uglavnom nešto što se tamo ne upotrebljava ili se upotrebljava za preradu. Sa druge strane, naša proizvodnja je u potpunosti kontrolisana. Dakle, svako pile koje uđe u klaonicu je s farme koja je kontrolisana”, naglasio je Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara RS.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME