Stotine hiljada doza vakcina u BiH moglo bi biti uništeno zbog isteka roka

Stotine hiljada doza vakcina u BiH moglo bi biti uništeno zbog isteka roka

U Bosni i Hercegovini, koja je imala velikih problema da nabavi vakcine protiv koronavirusa, u narednom periodu bi moglo biti uništeno stotine hiljada doza.

Sljedećeg mjeseca u Federaciji BiH ističe rok za 340.183 doza vakcina protiv Covid-19, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ukoliko ne budu iskorištene na vrijeme, propast će 319.390 AstraZenece, 19.536 Pfizera i 1.257 Sinovaca. Drugi kontigent vakcina, kojima ističe rok u novembru, je 25.170 AstraZenece i 10.530 Pfizera, dok u decembru rok ističe za još 64.350 vakcina.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da je u RS već propalo više od 55.000 vakcina AstraZenece.

Njima je rok istekao krajem jula i augusta i sada se priprema uništavanje.

„Ne smijemo zaboraviti da je period za revakcinaciju AstraZeneca vakcinom 90 dana odnosno 12 sedmica, a vakcine koje su nama došle kroz donaciju su imale rok trajanja od 30 do 60 dana“, kazao je Zeljković.

U Bosnu i Hercegovinu je stiglo blizu tri miliona vakcina, kroz mehanizme Covax i EU4HEALTH, kao i kroz donacije i direktne nabavke dva entiteta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica