Portal 072info

Stotine hiljada nezaposlenih u BiH uopće ne traži posao

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema podacima za prošlu godinu državne Agencije za statistiku stopa zaposlenosti u BiH iznosi 31,7, a stopa nezaposlenosti 27,5 posto, piše Dnevni list.

Godišnja anketa

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Ekonomski institut iz Sarajeva u svojoj studiji „Dijagnoza tržišta rada u BiH“, rađenoj za vlade Federacije i Republike Srpske i za Svjetsku banku, upozorava da se uglavnom priča o nezaposlenosti s administrativnog stanovišta tako da se u odnos stavljaju registrirani nezaposleni kojih je 542.253 s 1,249.813 zaposlenih.

Kako se uopće došlo do ovih brojki? One dolaze iz rezultata anketa koje se jednom godišnje rade na bazi anketiranja 30.000 osoba kako bi se utvrdio broj nezaposlenih. Baš zbog toga te podatke treba uzimati s rezervom – sumnjivi su jer anketirana osoba može biti administrativno registrirana kao nezaposlena, a da je stvarno zaposlena.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Postoji i druga metodologija, ona Međunarodne organizacije rada (ILO). Njenom primjenom, dolazi se do podatka koji u svojoj studiji navodi Ekonomski institut iz Sarajeva – u travnju ove godine u BiH je bilo realno zaposleno 822.000 osoba. Stvarno nezaposlenih u tom mjesecu bilo je 311.000 osoba.

Posebnu pažnju izaziva jedan drugi podatak iz te studije, a odnosi se na neaktivne radno sposobne osobe, a o čemu se u javnosti iz raznoraznih razloga, jako malo ili nikako govori.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

U tu kategoriju spadaju stanovnici starosti od 15 do 65 godina. Istraživanja pokazuju da u BiH ima ukupno 1.465.000 radno sposobnih stanovnika koji su nezaposleni ili su, zanimljivo je potpuno neaktivni u traženju posla! Po tome je BiH na dnu svjetske liste.

Šta bi pokazala revizija

Računa se da od tih 1,465.000 ljudi, dio njih nisu administrativno registrirani kao nezaposleni, a dio se prijavio na zavode za zapošljavanje uglavnom da bi sebi osigurali zdravstvenu zaštitu. Od ukupnog broja, njih više od 40 posto uopće nije zainteresirano da nađe posao i da radi! Zbog toga se i smatra da bi ozbiljna i nezavisna revizija utvrdila da se bar trećina prijavljenih u zavodima za zapošljavanje u oba entiteta mora izbrisati iz evidencije nezaposlenih!

Jasno, u BiH je jako teško naći posao pa je teško i precizno utvrditi ko je neaktivan u traženju zaposlenja, a tko aktivan u smislu da svakodnevno obilazi tvrtke i traži sebi radno mjesto, makar i privremeno.

Bez obzira na to, činjenica je da se preko zavoda za zapošljavanje teško može doći do zaposlenja, ali i da ogroman broj radno sposobnih osoba koje nisu zaposlene odbijaju poslove, čak ne prihvaćaju ni one sezonske koji donose pristojnu zaradu. Inače, najviše neaktivnih osoba u traženju posla nalazi se u ruralnim područjima, ali se oni najčešće bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Od svih država članica Evropske unije, najveću stopu nezaposlenosti imaju Grčka, Hrvatska, Španija, Italija, Mađarska, Bugarska, Rumunija i Slovačka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da bi BiH samo stigla te države, odmah bi morala otvoriti 300.000 radnih mjesta. Plan i cilj Evropske unije je da do 2020. godine sve njene članice podignu stopu zaposlenosti na 75 posto.

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6