Stotine kamiondžija potpuno paralizovalo glavni grad države, premijer poručio: To mora prestati!

l 9a10b821ab8caae3d5c6dc75c7837bdd

Kanadski premijer Justin Trudeau zatražio je u ponedjeljak prekid protesta stotina vozača kamiona protiv ograničenja Covid-19 koji je paralizirao glavni grad države, jer je gradonačelnik Otawe pozvao federalne vlasti da pruže podršku.

– To mora prestati – rekao je Trudeau tokom vanredne debate u Donjem domu po povratku u parlament nakon sedmodnevne izolacije zbog pozitivnog testa na Covid-19.

– Ova pandemija predstavlja užasnu tegobu za sve Kanađane, rekao je premijer, vidno frustriran zbog protesta koji su doveli Ottawu u stanje blokade već čitavih sedam dana.

– Ali Kanađani znaju da je način da ovo prevaziđu da slušaju glas nauke i da se oslanjaju jedni na druge – dodao je on.

Obećao je podršku federalne vlade ,,sa svim resursima potrebnim pokrajini i gradu”, ne precizirajući koje mjere bi mogle biti uvedene.

Gradonačelnik Ottawe Jim Watson ranije je pozvao federalnu vladu da pošalje dodatnih 1.800 policajaca i imenuje posrednika koji će raditi s demonstrantima na ,,okončanju ove opsade” koja je razbjesnila lokalno stanovništvo neprestanim trubljenjem i velikim isparavanjima dizela iz kamiona.

Watson je u nedjelju proglasio vanredno stanje u glavnom gradu, rekavši da su protesti ,,van kontrole”.

Demonstracije ‘Konvoja slobode’ počele su 9. januara u zapadnoj Kanadi kao protest vozača kamiona koji su krenuli izražavati svoju ljutnju i nezadovoljstvo zbog pravila obavezne vakcinacije prilikom prelaska američko-kanadske granice.

Od tada su prerasli u šire proteste protiv zdravstvenih ograničenja zbog pandemija Covid-19 i Trudeauove vlade.

Pošto je centar glavnog grada blokiran i preduzeća su prisiljena da zatvore urede, policija se našla na udaru kritika zbog dugotrajne krize.

IZVORFena
Prethodni članakU ZDK šest umrlih, dosad potvrđeno ukupno 16.960 slučajeva koronavirusa
Sljedeći članakIstraživanje koje je trajalo 13 godina pokazalo kako pivo utiče na zdravlje