Portal 072info

Uz Dan borbe protiv siromaštva: Stotine Zeničana ekstremno siromašno

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, ustanovljen 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je taj dan za promociju svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, naročito onima u razvoju. Stepen siromaštva je takav da je neophodna pomoć institucija sistema, ali i humanitarnih organizacija.

Ovogodišnji moto Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva  je „Zaustavimo siromaštvo – zajedno za dostojanstvo“. Prema podacima Centra za socijalni rad Zenica, stalnu novčanu pomoć koristi 740 lica, a glavni kriterij je da osoba nije sposobna za rad. Jednokratnu novčanu pomoć ove godine koristilo je 364 lica, a sredstva su osigurana u gradskom budžetu. Pojava siromaštva u velikoj mjeri je vezana za veliku nezaposlenost,stoga je i dalje veliki broj građana primoran koristiti neke od oblika pomoći. U Zelenom polumjesecu, prema riječima, direktora, Ibrahima Hadžimuhovića pomažu pojedinicima, udruženjima i ustanovama. U prvom redu Gradskoj narodnoj kuhinji kojoj je donirano 395 tona prehrambenih artikala.

U Crvenom križu Grada Zenice, kako ističe Mirela Hodžić, svakodnevni su zahtjevi za pomoć u hrani, ogrijevu,školskom priboru,odjeli i obući. Najveći problem je osigurati donacije.

Priliku da pomognu, imaju svi pojedinici i privredni subjekti krajem ovog mjeseca, kada se realizuje nedjelja solidarnosti u Crvenom križu Grada Zenice. (Š.B.)

rtvze.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box