Portal 072info

Strah od gubitka telefona je stvaran, ali postoji lijek

Mnogima nije potrebna nauka kako bi im objasnila da smo opsjednuti pametnim telefonima. Međutim, postoji prava riznica istraživanja koja opisuju efekat dopamina – neutrotransmitera koji mozgu šalje pulseve u centre zadužene za zadovoljstvo i nagradu svakim novim twittom ili postom.

Ovaj vid ovisnosti može se porediti i sa potrebom za nikotinom, drogom ili kockanjem. Međutim, nova studija nudi drugačije objašnjenje za ovu našu opsesiju. U pitanju nije ovisnost koja nas tjera da telefon konstantno držimo u ruci, tvrde istraživači, već anksioznost zbog mogućeg gubitka uređaja prepunog ličnih podataka.

Oni također tvrde da za ovo stanje postoji i lijek, ili barem način da se anksioznost smanji – back up sistemi ili sigurnosne mjere koje čuvaju naše podatke. Objavljena u posljednjem izdanju žurnala „International Journal of Mobile Communications“, studiju su sprovela da kanadska istraživača sa McMaster univerziteta u Ontariju.

Oni objašnjavaju da sa rastom snage smartphonea raste i količina podataka koje u njima nosimo – u pitanju su osjetljivi i nezamjenjivi podaci. To mogu biti lični kontakti, drage fotografije ili povjerljivi podaci u vezi sa finansijama, prenosi B92.

Svako ko je izgubio uređaj zna, gubitak ovih „resursa“ može da pretvori nesretan događaj u traumatično i anksiozno iskustvo. Kanadski istraživači otkrili su i da jako mali broj korisnika zna kako da zaštiti svoje podatke u situaciji kada ostanu bez smartphonea ili dođe do nekog problema sa operativnim sistemom, dok su drugi u „poricanju rizika“. Oni također naglašavaju važnost organizovanja kampanje koja bi podigla svijest korisnika kada je sigurnost njihovih podataka u pitanju. 

Podijelite članak