8D45AC9B 6DF4 40D9 A39B 95307BF6B650
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Blizu 25 bivših radnika Rudnika mrkog uglja Zenica danas je započelo štrajk glađu zbog toga što nisu ostvarili pravo na penziju i skoro godinu dana su bez ikakvih primanja kao “penzioneri na čekanju”.

FIXGEHALT

U zdravstvenim knjižicima obespravljenih radnika RMU Zenica već blizu godinu dana na rubrici osiguranika piše “penzioner čekanje”. Čekaju svoja prava, penziju koju su zaradili, a već godinu dana svaki dan je borba za preživljavanjem.

Mnogi od rudara već mjesecima posuđuju novac, a djecu školuju od novca koji dobiju od rodbine i prijatelja. Upravo tako je Emina Dračić poslala svoje dijete na odbranu diplomskog u drugi grad.

“Penzioner sam od 30. septembra prošle godine. Tužili smo ih, ostvarili zakonske mogućnosti, uplaćeni su nam doprinosi za penziono, ali sada se čeka taj zaključak Vlade FBiH da se dozvoli penzija bez uplate doprinosa za zdravstvo. Penzioneri na čekanju ne postoji u zakonu, niti po jednom osnovu, ovjerili su nam knjižice tako, imamo pravo nekog liječenja…”, kazala je Dračić.

LIDER

Istakla je da je menadžment rudnika stid zbog trenutne situacije, ali da je svjesna d ase sve radi po odlukama Elektroprivrede BiH, a još uvijek im nisu odgovorili ni iz Vlade FBiH.

Istu priču s Dračić dijeli i njen kolega Orhan Sejdinovski koji je na isti dan penzionisan sa 40 godina radnog staža.

“Do danas nemam penzije. Mi smo blokirali račun za uplate PIO i to smo dobili, ali opet nemamo pravo na penziju jer nam traže doprinose za zdravstvo. Deset mjeseci poslije nisam dobio nijednu penziju. Imam sina koji radi, to je moja sreća i on mi pomaže”, kazao je Sejdinovski.

Od augusta prošle godine do danas niko nije dobio rješenje o penzionisanju, a prema informacijama okupljenih rudara u Zenici radi se o brojci više od 50 bivših radnika rudnika.