Portal 072info

Stranačke aktivnosti uveliko počele i prije zvanične izborne kampanje: Šta rade nadležni?

Screenshot 1 1737
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Do početka kampanje za lokalne izbore je preostalo još skoro mjesec, ali stranačke aktivnosti u cilju mobilizacije birača su svakodnevne. Skoro da ne postoji stranka koja je izuzetak u tome. Pitali smo predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) Željka Bakalara kako ova institucija djeluje po ovom pitanju.

Izbornim zakonom je zabranjeno stranačko djelovanje koje je u svrhu izbora, a koje se dešava prije zvaničnog početka kampanje. Mnoštvo je primjera za prethodno navedeno. Najsvježiji primjeri su Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP) koji su prošlog vikenda organizovali događaje sa kojih su odaslane predizborne poruke.


Sponzorisane promocije kandidata i vlasti i opozicije već danima “bombarduju” korisnike društvenih mreža. Za očekivati je da će promocije ove vrste biti još učestalije kako se bude približavao dan izbora zbog pandemije koronavirusa koja je reducirala stvarne, fizičke susrete ljudi kao osnove prethodnih kampanja.

Jasno je da su mnogi političari odavno prihvatili sugestiju da kampanja traje svaki dan svake godine bez obzira na to da li je ona izborna ili ne te da li krše zakon ili ne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

CIK već dobija prijave

U izjavi za Klix.ba predsjednik CIK-a Željko Bakalar je potvrdio da su već dobili prijave institucija za pojedine aktivnosti stranaka, a za koje neki smatraju da su predizborne.

“Organizacija Transparency International se oglasila prema nama. Poslala je veći broj prijava za različite političke stranke koje su već počele aktivnosti oglašavanja putem bilborda. Neke aktivnosti su u smislu obilježavanja godišnjica osnivanja stranaka, ali mi smo naravno pokrenuli postupak. Dali smo mogućnost strankama da se izjasne i dobili smo već neke odgovore”, rekao je.

Prema njegovim riječima, na CIK-u je da utvrdi da li je bilo plaćeno oglašavanje koje je zabranjeno prije zvaničnog početka kampanje. Ukazao je na to da su im pojedine stranke poručile da je oglašavanje predstavljalo donaciju.

“Ali i to ćemo cijeniti jer je i nenovčana donacija zapravo donacija. Postupat ćemo od slučaja do slučaja po prijavama”, dodao je.

Društvene mreže, SDA i SDP

Bakalar se posebno osvrnuo na sponzorisane promocije na društvenim mrežama.

“Sponzorisano oglašavanje na društvenim mrežama se također može smatrati plaćenim oglašavanjem. To je toliko masovno, pa ćemo i tu postupati po prijavama. Ako bismo postupali po službenoj dužnosti kapacitetima koje imamo i drugim aktivnostima koje imamo, onda bismo se bavili samo tim”, naglasio je.

Komentarisao je i spomenute aktivnosti SDA i SDP-a.


“Oni su imali unutarstranački skup kojim su se uglavnom obratili svom članstvu. Kako će se cijeniti činjenica da je to izašlo u javnost, onda se može reći da se nije oglasila stranka, već da su mediji ispratili taj događaj. Ako se radi o unutarstranačkoj aktivnosti, onda to nije protuzakonito”, istakao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da li izborna šutnja ima smisla u vremenu društvenih mreža?

Predsjednik CIK-a je za naš portal govorio o tome koliko je uopće smisleno da postoji izborna šutnja s obzirom na utjecaj i tešku kontrolu nad društvenim mrežama kao sredstvima za političko djelovanje. Za njega je smisleno da postoji šutnja i smatra da je pitanje kako ih kontrolisati tokom šutnje. Podsjetio je da ona još postoji i u drugim zemljama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

CIK BiH: Poziv izbornim posmatračima da se akredituju

072info.com

Koliko vrijedimo: Da li je već počela KUPOVINA GLASOVA za izbore?

072info.com

Lopov ponovo kandidat na lokalnim izborima

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)