Portal 072info

Stranci će morati imati 150 KM da bi ušli u BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) i Bosne i Hercegovine BiH IV (2015) u vezi s Regionalnim stambenim programom, vrijednim 8.569.651,00 eura.

Na ovaj način bit će stambeno zbrinuto 480 domaćinstava s 1.800 korisnika, od čega će biti obnovljeno 435 porodičnih domova za povratak izbjeglica i interno raseljenih lica te izgrađeno 45 domova za interno raseljene. Domaća kontribucija iznosi 1.050.720,00 eura. Ovaj četvrti projekt provodi se u okviru šireg regionalnog programa Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije za trajno rješenje stambenog zbrinjavanja 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih lica, od čega je 5.400 domaćinstava u BiH.

Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacionog protokola u vezi s finansijskom pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, koji će biti dostavljeni Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, uz prijedlog da se za potpisnika odredi ministrica odbrane BiH.

Riječ je o grantu vrijednom 3,3 miliona turskih lira u protivvrijednosti američkih dolara koje je Republika Turska izdvojila za BiH u 2015. godinu za nabavku roba, namjenske industrije.

Novac u rukama

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovine, kojom je definirano da stranac prilikom ulaska u BiH mora raspolagati s 150,00 KM ili protivvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti za svaki dan namjeravanog boravka u BiH.

bh-index.com

Podijelite članak