Portal 072info

Stranci u BiH ne mogu osnovati stranku, ali mogu nositi oružje

Kazne za kršenje spomenutog zakona prelaze i 10.000 maraka

Ovim zakonskim aktom se jasno definira status stranaca u državi, kako mogu ući u BiH, što im je potrebno od dokumenata, koje su njihove obveze, koliko mogu biti u BiH. Dugoročni boravci su ograničeni na 90 dana u roku od 180 dana.

Ako osoba, stranac, prekrši ovu odredbu, bit će kažnjena sukladno zakonu o strancima. Također, strancima je zabranjeno u BiH osnivati političke stranke, ali zato mogu nositi oružje i odore ako za to imaju potrebne dozvole, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Čak nekoliko ministarstava na državnoj razini te nekoliko agencija je zaduženo za provođenje ovoga zakona, što dovoljno govori o njegovoj kompleksnosti. Definira se na koji način strani državljani i s kojim dokumentima mogu prijeći granicu. Ako učine nešto suprotno tim odredbama, mogu biti kažnjeni kaznom do 1500 maraka. Kazne mogu platiti o oni koji omoguće neprijavljeni smještaj strancima, te stranci koji budu u Bosni i Hercegovini boravili duže vrijeme nego što je propisano zakonom. I poslodavci koji budu nelegalno zapošljavali strance mogu platiti kaznu do 2000 maraka za takvu nelegalnu aktivnost. Ako država bude prisiljena staviti stranca pod nadzor, fizička osoba će biti kažnjena s čak 12.000 maraka ili, pak, 8000 maraka ako fizička osoba ne omogući povratak strancu, koji se nelegalno nalazi u BiH, u njegovu državu.

U dijelu koji govori o kaznama nalazi se i podatak kako će čak s 10.000 maraka biti kažnjeni zrakoplovni prijevoznici koji na granični prijelaz dovedu stranca koji ne ispunjava uvjete za prelazak granice.

Važno je spomenuti kako je ovo zakonsko rješenje usklađeno s propisima Europske unije, te pokazuje ozbiljnost domaćih institucija kada je u pitanju tretiranje stranaca i borba protiv ilegalnih ulazaka u BiH, odnosno jačanja granica ove zemlje.

bh-index.com

Podijelite članak