Portal 072info

Strancima omogućen ulazak u zemlju s negativnim PCR testom

F111DDC3 85CC 4317 8F19 CF85EF0B5AB0
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Strani državaljni od danas mogu da uđu u BiH ako imaju negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 48 sati, saopćeno je iz Granične policije. 

Ova odluka premijenjuje se od jutros od 6.00 sati na graničnim prelazima BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ulazak u BiH bez negativnog PCR testa na koronavirus omogućen je državljanima Crne Gore i Hrvatske kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihovim supružnicima i maloljetnoj djeci, koji su državljani drugih zemalja, te posadi i kabinskom osoblju aviona, čije je krajnje odredište BiH. 

Na ovaj način omogućen je ulazak i vozačima i suvozačima teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u drumskom prometu, uz uslov da njihov boravak u BiH ne traje duže od 12 sati, pojasnili su iz Granične policije. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bez negativnog testa mogu ući i posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu, diplomatsko-konzularno osoblje akreditovano u BiH, koje prilikom ulaska, osim diplomatske iskaznice Ministarstva inostranih poslova, mora posjedovati i predočiti važeći pasoš. 

Isti režim ulaska važi i za službe i timove civilne zaštite kada je njihov ulazak u BiH hitan i neodgodiv, pripadnike vojnih snaga članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir i pripadnicima komande NATO-a i EUFOR-a u BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ulazak je omogućen i za čelnike država i vlada i članove njihovih delegacija, čiji je dolazak i odlazak iz BiH najavljen Graničnoj policiji diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH, te za strance koji putuju preko područja BiH radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na području BiH. 

Svi navedeni strani državljani obvezni su da se pridržavaju i poštuju uputstva i naredbe nadležnih tijela BiH, epidemioloških i zdravstvenih službi. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca donesen je 10. septembrea na sjednici Savjeta ministara. 

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)