Portal 072info

Strane kompanije predlažu: Uvedite obveznu praksu za studente u BiH

Screenshot 4 808
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pozivajući se na iskustva zemalja članica EU-a, Vijeće za strane investitore u BiH, koje okuplja nekoliko respektabilnih stranih kompanija čiji je rad godinama prisutan i na prostoru BiH, poziva sve relevantne institucije bh. vlasti da se u obrazovni sistem uvede studentska praksa, piše Večernji list BiH.

– Praksa u obrazovnom sistemu bila je uglavnom vezana za srednje stručno obrazovanje koje, s obzirom na to da predstavlja najkraći put od obrazovanja do zaposlenja, treba najidirektnije osiguravati upravo vještine i kompetencije relevantne za tržište rada. Jedan od ključnih segmenata srednjeg stručnog obrazovanja upravo je organizacija praktične nastave, stoji u studiji pod nazivom Studentska praksa u zemljama Evropske unije: Prijedlog modela za BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za provedbu praktične nastave zainteresiran je veliki broj kompanija u BiH koje, kako se ističe, žele u programe visokog obrazovanja integrirati praktičnu nastavu koja se obavlja kod različitih poslodavca.

– Važno je naglasiti da se za neke, tzv. regulirane profesije, poput medicine, prava, arhitekture i slično, u programima za stjecanje visokoškolskih kvalifikacija podrazumijeva obavezno provođenje prakse ili pripravništva te polaganje specijalističkih ispita s ciljem stjecanja licence za bavljenje tom profesijom. Međutim, praksa, odnosno praktična nastava, u drugim programima visokog obrazovanja nije u potpunosti integrirana kao obavezni ili izborni dio nastavnog plana i programa, mada postoje tendencije da se to promijeni””, stoji u istraživanju koje je provelo Vijeće za strane investicije u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za tu svrhu detaljno je analizirano pet istraživanja slučaja zemalja EU-a prema kriterijima preporuka Vijeća EU-a o kvalitativnom okviru za pripravništvo (preporuke EU-a).

Konačni cilj istraživanja je prijedlog za dva modela studentske prakse koja bi mogla biti provedena u Bosni i Hercegovini. Jedan model prakse prilagođen je tehničkim naukama, a drugi društvenim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, istraživanje na samom kraju prikazuje okvirni presjek troškova koji su potrebni kako bi se predloženi modeli mogli kvalitetno provoditi u BiH.

Predstavnici studenata, prema njihovu zaključku, snažno su se zalagali za uvođenje obavezne prakse, dok su predstavnici poslovne zajednice i strukovnih udruga iskazali veću potporu dobrovoljnoj praksi smatrajući da bi bilo veoma teško osigurati svim studentima pristup praksi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predstavnici akademske zajednice istaknuli su da neki fakulteti već imaju u svojim pravilnicima utvrđenu obaveznu studentsku praksu, a posebno su istaknuli da je kroz različite propise potrebno definirati termine kao što su: praktično osposobljavanje, stručna praksa, studentska praksa, pripravnički staž i ferijalna praksa.

Po ugledu na većinu članica EU-a, studentska praksa u kompaniji počinje od druge godine studija, kako bi studenti stekli neka znanja prije početka prakse, te su sudionici predložili da se isto pravilo uvede i u BiH, odnosno da praksa može početi tek od druge godine studija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, prijedlog je da studentska praksa u BiH traje minimalno 150 sati, odnosno mjesec dana, a maksimalno 300 sati, odnosno do dva mjeseca, piše Večernji list navodeći kako bi se provedba studentske prakse u BiH upisala kao dodatak studentskoj diplomi te da ga studenti mogu koristiti kao svojevrsnu preporuku prilikom traženja prvoga radnog mjesta.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)