Stranka za BiH osuđuje sve protuzakonite radnje u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

CE98570F 248E 479B B89F EE410536531B
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svakodnevno u prostorije Gradske organizacije Stranke za Bosnu i Hercegovinu Zenica građani dolaze sa primjedbama na rad Javne ustanove Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko  – dobojskog kantona, zbog toga što im se uskraćuju prava na zdravstvenu zaštitu.

Uskraćuju se lijekovi koji su koji bi trebali biti ili jesu na esecijalnim listama, zatim banjska liječenja, ortopedska pomalagala, participacija ili plaćeno iječenje van našeg kantona ili u drugim državama.

Jedno od načela na kojem počiva sistem zdravstvene zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine je načelo solidarnosti.

Javna ustanova Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko – dobojskog kantona  na osnovu uplata zdravstvenih osiguranika ostvaruje značajan suficit, više od šest miliona konvertibilnih maraka, a pacijenti od toga imaju malu ili gotovo nikakvu korist.

O nizu kršenja zakona i odluka o raspodjeli finansijskih sredstava zdravstvenim osiguranicima ustanovljeno je od strane federalnih revizora, a tome svjedoče i mnogobrojne krivične prijave.

O sukobu interesa se također mora reći. Direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje je i kantonalni zastupnik, gdje sam glasa za svoje izvještaje.

Također, moraju se spomenuti i protivpravne izmjene Statuta Javne ustanove, samo kako bi se imenovao aktuelni direktor.

Građani su svjedoci da se svakodnevno postavljaju kutije za humanitarnu pomoć za liječenje djece, kao i pozivi na humanitarne brojeve, dok se veći dio sredstava troši za malo poznate aktivnosti Zavoda i njegovog direktora.

Gradski savjet Stranke za Bosnu i Hercegovinu Zenica najstrožije osuđuje svaki vid zloupotrebe položaja, sukoba interesa i svega što je protuzakonito, a pogotovo kada je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu našim sugrađanima i borit ćemo se protiv svih koji tako rade.

GODISNJICA
MARKETING