Portal 072info

Stranka za BiH predlaže smanjenje broja ministarstava u vladama ZDK

Stranka za BiH je predložila konkretne mjere za poboljšanje ekonomskog ambijenta, a u svrhu što bržeg izlaska iz privredne krize i poboljšanja uvjeta života za građane, a mjere se odnose na smanjenje ministarstava u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona sada ima deset ministarstava, a u cilju racionalizacije i ekonomičnosti te boljeg funkcioniranja javne uprave koja će dalje za cilj imati značajnije uštede u budžetu, spajanjem ministarstva bi se, smatra ova stranka, ostvarile uštede u iznosu od oko 700.000 KM.

Ta sredstva bi se, navodi Stranka za BiH, mogla iskoristiti za kreiranje bolje poslovne klime, rješavanje statusnih pitanja socijalno ugroženih građana, boraca, poboljšanje statusa studenata, te radnika privatiziranih preduzeća koja su bila u državnom vlasništvu, a čiji status je neriješen.

Također, Klub poslanika Stranke za BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona pokrenuo je sličnu inicijativu i predložio smanjenje ministarstava s dvanaest na osam, jer bi se takvom organizacijom rada Vlade TK-a na godišnjem nivou osigurale uštede u iznosu od 1.150.000 KM.

Kako su napomenuli iz ove stranke, ta sredstva bi se mogla usmjeriti za rješavanje statusnih pitanja obespravljenih radnika u TK.

SBiH je ubijeđenja da samo konkretnim i konstruktivnim potezima političke partije mogu uspješno provoditi reforme društva i činiti ga društvom dostojnog građana BiH, saopćeno je iz Pres službe Stranke za BiH.

Fena

Podijelite članak