Portal 072info

Strankama u 2015. godini iz budžeta isplaćeno 17,6 miliona maraka

Političkim subjektima u BiH tokom 2015. godine iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini isplaćeno je oko 17,6 miliona KM, što je otprilike 94 posto u odnosu na planiranih 18,6 miliona KM.

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH imala je priličnih problema kada je u pitanju dostavljanje i kompletiranje finansijskih izvještaja za prošlu godinu, budući da ovu svoju obavezu do početka aprila ove godine nije ispunilo 18 općina, jedan grad, ali čak i jedan entitet te državni nivo?!

Tek naknadnom intervencijom CIK-a gotovo svi preostali nivoi vlasti dostavili su finansijske izvještaje, izuzev općina Sanski Most, Ravno, Breza i Drvar, koje to nikad nisu učinile.

I u 2015, kao i svih ranijih godina, najviše izdvajanja iz budžeta za političke subjekte imali su gradovi i općine – ovoga puta cifra je iznosila oko 6,69 miliona KM. Nakon ovog nivoa sljedeći najveći “teret” istrpili su budžeti kantona u Federaciji (oko 3,5 miliona KM), potom budžet Republike Srpske (oko 3,12 miliona KM), pa onda budžet Federacije BiH (oko 2,77 miliona KM).

Tek na petom mjestu po izdvajanjima je državni budžet (isplaćeno oko 570.000 strankama, te oko 360.000 KM za rad klubova), dok je na posljednjem mjestu distrikt Brčko, sa oko 200.000 KM izdvojenih sredstava iz budžeta.

Kakva se, zapravo, enormna sredstva troše za ove namjene potvrđuje i skoro nevjerovatan podatak da je od 2004. do 2015. godine političkim subjektima iz budžeta isplaćeno nevjerovatnih 227 miliona KM! No, za sve to vrijeme bh. društvo i država upitno je koliko su imali koristi od rada i funkcioniranja brojnih političkih subjekata u BiH.

Po godinama, izdvajanja iz budžeta su rasla od 2004. do 2008. godine, u 2009. je zabilježen lagani pad, dok su 2010. ove vrste budžetskih isplata ponovo porasle, i to za čak 12,66 posto u odnosu na prethodnu godinu. Izdvajanja su potom lagano padala, sve do 2013. godine, u 2014. ponovo su porasla za 3,27 posto u odnosu na prethodnu godinu te, na koncu, u 2015. ponovo neznatno pala, za 1,42 posto. Eksperti smatraju da su sve ovo pokazatelji nužnosti izmjena Zakona o finansiranju političkih partija u BiH, ali ne samo tog zakona.

“Trebalo bi ne samo izmijeniti Zakon o finansiranju stranaka, nego i utvrditi neke druge koji će limitirati iznose, odnosno koliko se maksimalno može isplatiti iz budžeta sredstava za rad klubova stranaka koje su usvojile mandate u parlamentu BiH”, kaže Vehid Šehić, predsjednik NVO Forum građana Tuzle i bivši član CIK BiH. Na pitanje kako komentira podatak da je za nešto više od 10 godina strankama iz budžeta na svim nivoima isplaćeno 227 miliona KM, Šehić zaključuje da su to enormna sredstva, “pogotovo za državu kakva je Bosna i Hercegovina”.

Podijelite članak