Portal 072info

‘Stranke koje su predvodile narode u sukobu sazrele i krenule ka boljoj budućnosti’

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

narodnjaci naslovna

Lideri pet političkih stranka u Bosni i Hercegovini potpisali su danas u Sarajevu zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi, a potom su u izjavama za novinare naglasili svoju opredijeljenost za ove ciljeve.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ovaj dan ocijenio je historijskim, kazavši da je ovo dan kada su stranke koje su predvodile narode u sukobu prije 20 godina sazrele i odlučile da krenu drugim putem koji vodi ka prosperitetnijoj budućnosti.

Pozvao je da se prestane s retorikom koja pred svake izbore „nanovo digne talog prošlosti i vrati nas unatrag“ da se na bazi evropskih vrijednosti krene u donošenje zakona i popravljanje atmosfere u zemlji, istaknuvši da je važno poslati poruku da se može ubrzano obnoviti ekonomija i omogućiti zapošljavanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istovremeno, kazao je, radit će se na očuvanju identiteta i  uvažavanju uz donošenje zakona i propisa koji će BiH „pogurati snažno naprijed“ istaknuvši da će političari potpisati dopunsku izjavu koja će ih obavezati za zajednički nastup na izborima ukoliko se budu pridržavali svega potpisanoga u narednih šest mjeseci.

Poručio je jasno da narodi u BiH ne žele sukobe, jer su to pokazali odmah nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je iznio stav da će se do izbora čuti mnogo puta govora o disoluciji, ali da će sve to utihnuti nakon 12. oktobra kada su zakazani opći izbori u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić mišljenja je da je današnja konferencija o temi “Evropske vrijednosti i identitet – Kompas za političku saradnju u BiH” pokazala da je vrijeme da se napusti politika konflikta te pokazala da je u BiH došlo vrijeme da se politika više ne vodi na podgrijavanju straha kod svog naroda i svojih glasača.

– Vjerujem da će izbori u oktobru donijeti promjene, da će biti nova struktura na vlasti jer je svima jasno da su dvije socijaldemokratske stranke odgovorne za izgubljene četiri godine u proteklom mandatu. Novi izbori donose novu mogućnost i nadu i vjerujem da ćemo u tome učestvovati – kazao je Bosić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ponovio je novinarima da je BiH imala osam godina nepotrebnih sukoba i svađa, a da se pri tome ništa nije promijenilo. BiH je i dalje na mjestu na kojem je bila tada, ocjena je Ivanića, uz prisustvo političkog sunovrata s velikim brojem nezaposlenih, sve lošijim školstvom i sve slabijim zdravstvom.

Značajnim je ocijenio da se u vremenu poslije narednih izbora političari opredijele da umjesto svađa rade na stvarima koje su im zajedničke i koje su moguće.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Među nama ima razlika, ali pravilo je da o razlikama ne govorimo već da se okrenemo zajedničkom radu što bi moglo garantirati da bi naredne četiri godine bio period kada će se normalno raditi i u kome bi svakodnevno život mogao biti bolji – naglasio je Ivanić.

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je naglasio da ukoliko ovi lideri žele imati zajedničku platformu uoči izbora moraju imati jasan plan ekonomskog i socijalnog života u BiH prije izbora jer „sve ono što smo radili u zadnja dva ili tri izborna ciklusa imali smo slične govore, a danas imamo klasičnu političku i ekonomsko-socijalnu krizu u BiH“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izrazio je nadu da se će stranke, koje su deklaraciju potpisale, pridružiti sadržajnom programu u kojem će se morati istovremeno graditi i evropski put i reorganizacija BiH jer bez toga se ništa neće napraviti i stoga je izuzetno važno hitno stabilizirati ekonomsko-socijalnu sliku BiH prije izbora.

Uvjerenja je da će njegova stranka kroz Hrvatski sabor na predstojećim izborima dobiti 90 posto glasova hrvatskoga naroda te da će Bošnjake predvoditi SDA, ali sve to treba uz sljedbu legitimne volje naroda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž kaže da će sljedeći korak poslije potpisivanja deklaracije biti rad na jačanju institucionalnog rada jer su političari obećali da će glavne odluke donositi u Parlamentarnoj skupštini BiH i institucijama te da će preuzeti odgovornost za ovaj potpis.

– Obavezali smo se da ćemo javno djelovati temeljem ovih vrijednosti da smo otvoreni i za druge stranke koje prihvaćaju ove vrijednosti i da ćemo pred Evropom položiti ispit koji do sada nismo kako bismo dobili kredibilitet za ono što smo danas potpisali da i implementirano – zaključio je Raguž.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na kraju je istaknuto da potpisanim vrijednostima nema alternative te da je Evropa i njene institucije danas pokazale da im je istinski stalo do BiH.

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME