Stranke za 10 godina iz budžeta uzele 200 miliona KM!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Podaci o finansiranju političkih stranaka u BiH, koje svake godine prikuplja Centralna izborna komisija (CIK), u najmanju ruku su šokantni, budući da je u posljednjih deset godina strankama u BiH iz budžeta različitih nivoa vlasti isplaćeno skoro 200 miliona KM.

Sve to dolazi u vremenu kada članovi istih tih političkih stranaka, koji su trenutno na vlasti, zadužuju bh. entitete kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a brojni građani svakodnevno životare na rubu egzistencije.

Nedavno je italijanski parlament donio zakon kojim je ukinuto državno finansiranje stranaka u ovoj zemlji. U BiH se, ipak, iz državnih budžeta BiH strankama i dalje usmjeravaju veliki iznosi.

Apsolutno rekordan iznos strankama je uplaćen tokom 2008. godine, čak 23,6 miliona KM. Od 2004. godine kada im je isplaćeno 13,1 milion KM, stranke su, posredstvom svojih izvršitelja na vlasti, povećavale iznos uplata iz budžeta, pa tako od 2006. godine uzimaju preko 19 miliona KM.

U periodu od 2004. do 2012. godine strankama je iz budžeta isplaćeno 173,8 miliona KM, a prema svim očekivanjima, nakon što stranke CIK-u podnesu svoje finansijske izvještaje za 2013. godinu, što su dužne uraditi do 1. aprila ove godine, taj broj će zaključno sa 2013. godinom, iznositi skoro 200 miliona KM.

Glas Srpske