Strašne informacije: U 92 područna odjeljenja nije upisan nijedan prvačić!

izrael skola

Iz godine u godinu školske učionice širom Republike Srpske, sve su praznije i sve je više praznih klupa u koje nema ko da sjedne.

Dosta je područnih škola, gdje učionicu ne mogu da napune ni po četiri, pet kombinovanih odjeljenja.

U školskoj 2020/21 u Srpskoj je upisano 250 prvačića manje u odnosu na prethodnu godinu, čak u 92 područna odjeljenja osnovnih škola, nije upisan nijedan prvačić.

Demografi ističu dva osnovna razloga za ovakvu situaciju – smanjen nivo rađanja, i ruralni egzodus, odnosno iseljavanje sa ruralnih područja i koncentracija u nekoliko gradskih centara u RS.

Taj trend je prisutan i u urbanoj Semberiji, a planinska,pasivnija mjesta su posebna priča. U Loparskoj opštini, gastarbajterske kuće godinama su zatvorene, pa mještani u šali kažu da njihova sela imaju duplo više kupatila nego stanovnika.

U područnoj školi “Dositej Obradović” iz Koraja, u Milinom Selu, jedna učiteljica i jedan đak. Nemanja Marković, učenik trećeg razreda i njegova učiteljica Mira Grujić u praznoj učionici.

U Mrtvici imamo tri učenika,u Bobetinom brdu i Puškovcu po deset,u Mirosavcima devet, i Koretašima pet učenika – u šest područnih škola, ukupno 38 đaka,nabraja i sabira Zdravko Tošić,direktor Osnovne škole “Dositej Obradović” u Koraju.

– Listajući školske ljetopise,došao sam do zanimljivih podataka,da je škola u Koraju otvorena davne 1882. godine, a da je u školskoj 1967/ 68 godini, osnovnu školu pohađalo 860 đaka, sedam puta više nego danas – kaže Tošić, pišu Novosti.