Screenshot 1 13
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U 12 centralnih osnovnih škola i 35 područnih odjeljenja u Semberiji ovog proljeća upisano je 824 prvačića, što je za 24 učenika manje nego prošle godine, a u odnosu na prije dvije godine manje čak za 81 đaka.

U10 područnih odjeljenja na području Grada Bijeljina i susjednih opština Ugljevik i Lopare nije upisan nijedan prvačić.

Od 11 područnih odjeljenja Osnovne škole ”Stevan Nemanja” u Gornjem Dragaljevcu, u četiri odjeljenja nije upisan nijedan prvačić. U odnosu na prošlu godinu, sedmoro je manje đaka prvaka, što je posljedica selidbe porodica iz sela u grad. Iako su uslovi u selu, kao i u školi, mnogo bolji nego nekada, stanovništvo se raseljava.

Prije šest godina škola u Dragaljevcu imala je 40 odjeljenja, u ovoj 34, pa se smanjuje i broj radnika. Tehnološki višak se raspoređuje u druge škole, dok zaposleni u predmetnoj nastavi rade s manjom normom.

Tehnološkog viška biće i u gradskoj Osnovnoj školi “Sveti Sava”, gdje su upisana 124 prvačića, za jedno odjeljenje manje, a nekada je sve vrvilo od đaka. Pedagog u ovoj školi Aleksandra Divčić obrazlaže to činjenicom da je natalitet u stalnom padu, da se rađa sve manje djece, da mnogi odlaze u inostranstvo.