Strategija vakcinacije u Indoneziji: Prvi u redu influenseri i poznate osobe

Screenshot 9 319 1

Među prvima u redu za vakcine protiv koronavirusa u Indoneziji bila je osoba poznata na društvenim mrežama, odnosno influenser. Raffi Ahmad, influenser iz Indonezije, primio je vakcinu protiv koronavirusna u predsjedničkoj palači Merdeka u Jakarti. On je bio uz predsjednika Joka Widodoa u srijedu kada je počeo proces vakcinacije u Indoneziji.

Ahmad ima gotovo 50 miliona pratilaca na Instagramu.

“Hvala Bogu, vakcina… Ne bojte se vakcina”, napisao je 33-godišnji influenser u opisu videa na kojem se vidi kako prima vakcinu.

Odluka o tome ko bi trebao biti prvi u redu za ograničene doze vakcina izazov je širom svijeta, a mnoge zemlje daju prednost ranjivim grupama, medicinarima i starijim osobama.

Viša službenica ministarstva zdravstva Siti Nadia Tarmizi rekla je da je odluka da se u prvi krug vakcinisanja uključe influenseri uz gotovo 1,5 miliona zdravstvenih radnika je smišljena vladina komunikacijska strategija.

Indonezija je u najtežoj situaciji u jugoistočnoj Aziji s više od 869.000 zaraženih i 25.000 smrtnih slučajeva. Iako je stanovništvo bilo skeptično u vezi sa sigurnošću i efikasnošću bilo koje vakcine u državi s većinski muslimanskom populacijom, vakcinacija je započela.

Indonežani su među najvećim globalnim korisnicima društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter i Instagram.

Ministarstvo zdravlja nije reklo koliko će osoba koje su zaražene biti u redu za vakcinaciju, ali među onima koji su trebali dobiti vakcinu bili su muzičari Ariel iz benda Noah i Risa Saraswati.

Ahyani Raksanagara, šef Bandungove zdravstvene agencije, rekao je da se nada da će umjetnici poslati pozitivnu poruku o vakcinaciji, posebno mladim ljudima.

Anketa iz prošlog mjeseca pokazala je da je samo 37 posto Indonežana spremno za vakcinaciju, 40 posto ljudi razmislilo bi o vakcinaciji, a 17 posto bi je odbilo.

Klix

Prethodni članakMahmuzić: Banke će u 2021. godini biti manje profitabilne, cilj je održanje zaposlenosti i oporavak
Sljedeći članakPomozi.ba u 2020. skupilo 2 miliona KM za oboljele i hiljadu tona hrane za ugrožene