Stravičan događaj: Dječak molio oca i maćehu da mu pomognu, oni mu razbili glavu i fotografisali kako umire

dijete71020213 696x464 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Otac i njegova djevojka su trovali šestogodišnjeg dječaka i mjesecima ga zlostavljali prije nego što su ga ubili “razbivši mu glavu o tvrdu površinu”, rečeno je na suđenju “roditeljima iz pakla” u Britaniji.

Tomas Heus i njegova djevojka, Ema Tastin optuženi su za ubistvo Artura Labina-Heusa koji je pronađen sa “povredom mozga koja se ne može preživjeti” u njihovom domu u Varvikširu.

Tastin je navodno zadala fatalni udarac djetetu i onda ga je slikala dok je umirao na podu hodnika.

Tužilaštvo je navelo da joj je, iako je držala telefon, bilo potrebno 12 minuta da pozove hitnu pomoć i da je ljekarima rekla da je Artur “pao i dok je bio na podu, udario je glavu još pet puta”.

Na suđenju koje je počelo danas ispred Koventri suda, porota je čula da je šestogodišnji dječak mjesecima bio žrtva zlostavljanja i torture.

Artur je bio izolovan po 14 sati dnevno, morao je da stoji mirno i bio kažnjavan ako se pomjeri, molio ih je da mu “pomognu”, nisu mu davali hranu ni vodu i tjerali su ga da spava na podu. Tužilaštvo, koje optužuje par za surovost prema detetu i ubistvo, navelo je da je dječak nedeljama pred smrt trpio sistematsko psihičko i psihološko zlostavljanje.

Tastin se branila tvrdeći da ih je dječak tretirao kao “go**a” i da ju je jednom prilikom čelom udario u lice.

Jedan svjedok ispričao je da mu je dječak krišom tražio čašu vode kada su Heus i Tastin na trenutak napustili prostoriju i da je morao da mu prinese vodu jer je dječak bio previše slab da drži čašu.

Tužilac Jonas Hankin ispričao je da je dječakova odjeća bila prljava, da su mu usne bile ispucale, kosa i nokti prljavi i da je bio izgladnio i bolestan.

  • Svi dokazi koje ćete čuti ukazuju na to da je Artur bio fizički i verbalno zlostavljan, izolovan, da mu je pristup vodi i hrani bio ograničen ili zaranjen, da su mu osnovni životni uslovi: krevet, odjeća, bili uskraćeni i trpio je psihološko zlostavljanje – rekao je on.

Dječak je predat na brigu i staranje svom odu nakon što je njegova majka osuđena za ubistvo u februaru 2019.

Tužilaštvo je navelo da je Tastinova snimala i fotografisala uplašenog i prestravljenog Artura i slala ih Heusu. Na jednom snimku se vidi dječak kako mirno stoji pored frižidera za kaznu a na brojnim se čuje kako “plače i zavija”.

Heus je 6. maja 2020. poslao poruku Tastinovoj u kojoj joj je rekao da natjera dijete da “nepomično stoji pored frižidera, negdje napolju, bilo gdje. Možeš nekom da ga daš. Baci ga sa ostalim đubretom”.

Na nekim snimcima se čuje dječak kako moli strica da mu pomogne.

  • Molim te, molim te pomozi mi, ne daju mi da jedem – čuje se dječak.

Heus je u jednom trenutku u junu prošle godine rekao susjedima da se ne brinu ako čuju neke sumnjive zvuke i vrisku iz kuće.

  • Ako čujete nekoga da viče ‘nemoj da me ubiješ’ samo to ignorišite, ne povređujem ga. Nekoliko dana kasnije, Artur je bio mrtav.

Tužilac je rekao i da u kući nisu pronađeni nikakvi tragovi da je Artur tu živio, osim jednog ćebeta koje je bilo gurnuto u spremište ispod stepenica.

Patolozi su u svom izvještaju naveli da je dječak umro od povrede glave koju mu je nanijela odrasla osoba i da je više puta glavom udario o tvrdu površinu.

Ljekari koji su pokušali da mu pomognu otkrili su da je dječak bio “trovan solju” i da mu je cijelo mršavo tijelo bilo prekriveno modricama.

Tastin je priznala da je surovo tretirala Artura, da ga je tjerala da stoji, da ga je izolovala u kući i fizički i verbalno zlostavljala, dok njegov otac demantuje te optužbe.

Heus se navodno promijenio kada se uselio kod djevojke, a njegova porodica je primijetila da se nešto dešava sa dječakom u aprilu prošle godine i prijavili su slučaj centru za socijalni rad koji je utvrdio da “nema razloga za brigu”. Iako je dječakova šira porodica primijetila modrice na Arturovom tijelu i poslala fotografije policiji, ona nije preuzela nikakve akcije.

GODISNJICA
MARKETING