Portal 072info

STRAVIČNA ISKUSTVA ŽENA NA POROĐAJU: Dali su mi tuđe dijete da dojim!

Nezavisne

Porodilje iz susjedne Hrvatske, na poziv Udruženja “Roda”, objelodanile su svoja iskustva s porođaja. Mnoge od njih, kako su posvjedočile, doživjele su psihičko i fizičko zlostavljanje, ponižavane su i tretirane kao parče mesa, zbog čega se većina njih od straha više ne odlučuje na drugo dijete.

Stravične priče s porođaja šokirale su javnost, ali situacija je zabrinjavajuća i u našoj zemlji. To dokazuju priče žena koje su iskustva podijelila na portalu Ringeraja. Potresnu priču iznijela je žena pod šifrom Majka 27.

Mito i štela

– Vrhunac je bio što je doktor pustio da se patim 12 sati. Odbijao je sugestije sestre da se radi carski rez. Nakon muke i patnje ja sam se porodila, ali beba nije disala. Nekako sam smogla snage i rekla: “Uradite nešto”, nakon čega su bebu stavili pod hladnu vodu, ali i dalje ništa. Babica je zamolila doktora da zove dežurnog pedijatra, koji je došao u sekundi i odnio dijete. Prodisalo je zahvaljujući tom čovjeku – kaže ova porodilja.

O strahotama kroz koje žene prolaze, na društvenoj mreži Facebook pisala je i Sarajka koja se nedavno porodila na Jezeru.

– Usluge u ovoj ustanovi su na nivou bolnica iz najsiromašnijih afričkih zemalja. Možda imaju najsavremeniju opremu, kako i sami tvrde, ali stručnost medicinskog osoblja daleko je ispod zadovoljavajuće. Korupcija se duboko uvukla u Porodilište Jezero i da se doktorima mora platiti ukoliko želite na porođaju proći sa što manje šavova – navodi se u pismu ove majke.

Navela je i da je njen porođaj trajao dva dana te da bol i patnju kroz koje je prošla ne zaslužuje niko.

– Završila sam sa 30 konaca, što vanjskih, što unutrašnjih. Izgubila sam mnogo krvi i dva dana sam primala infuziju. Odluku da ne ugovorim doktora za porođaj nešto je što ću pamtiti za života. Mito i štela glavni su u porodilištima – piše ova majka.

Još jedno neugodno iskustvo ispričala je za “Avaz” L. M., koja za vrijeme trudnoće nije imala komplikacija, a onda je došlo vrijeme za porođaj i golgotu u Porodilištu Jezero.

Zamjena beba

– Sestra je galamila na mene: “Lezi dole, nema ustajanja!” Nisam očekivala poseban tretman, samo da se prema meni ljudski odnose. Sjećam se da je doktor koji mi je probijao vodenjak bio strašno grub. Kad sam se porodila, došla je mlada doktorica i tu je nastao pakao. Šila me, da vas ne lažem, dva sata. Prvo običnim koncem, pa ponovo rasiječe i stavi one što sami ispadaju. Ostavila mi je tufer unutra, koji sam “srećom” izbacila mjesec nakon porođaja. Bila sam pred sepsu, dugo na antibioticima, injekcijama – ispričala nam je ova žena.

Bebu su joj prvi put donijeli pet sati nakon porođaja.

– Nakon što je beba jela, skinuh jorgančić, a na peleni tuđe ime. Nakon izvjesnog vremena prolazi sestra koja mi je donijela bebu, a ja je pitam što na mojoj bebi piše tuđe ime. Ona uze bebu, stavi je u krevetac i ode, ništa nije rekla. Vraća se potom s drugom bebom, odmotava je, skida da vidim da je na ruci moje ime, da je to ustvari moje dijete. Bila sam u šoku – kaže ova majka.

Nadležni bez komentara

Sejda Džino, predsjednica Udruženja babica-primalja BiH, kazala je da nije u prilici davati izjave jer je u penziji. Dodala je da se Udruženje gasi pa niko o toj temi ne može govoriti.

Iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS kazali su nam da je direktor Mithat H. Kurtović, specijalista ginekologije i akušerstva, odsutan do ponedjeljka te da bez njegove dozvole ne mogu davati izjave niti komentirati slučajeve kada su u pitanju porođaji i iskustva žena.

Ni iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u čijoj je nadležnosti Porodilište Jezero, nisu željeli davati nikakve komentare o toj temi.

Avaz

Podijelite članak