STRAVIČNA PRIČA TINEJDŽERKE: Morala sam raditi i za vrijeme menstruacije, a da bi to izvela…

prica

Seka, osamnaestogodišnja Novosađanka koju je njena tetka S.M. uspjela da izvuče iz prostitucije sa Kaćke petlje uz pomoć „Blica“, vanredno završava srednju školu i pokušava da se vrati normalnom životu.

Iako zvuči kao moderna holivudska bajka sa srećnim krajem, Sekina priča je daleko od toga. Ona je u malo mjesto u Srbiji, kod rođaka, pobjegla odmah poslije Nove godine. Iz čistog straha. Četiri mjeseca nakon što je izbavljena sa Kaćke petlje, nijedan od njenih podvodača nije zatvoren. Nedostatak dokaza, kažu u policiji.

– Ona ovdje na ulicu nije smjela sama da izađe. Kada dođe do vrata, počne da se trese. Ako nisam mogla da idem ja, ili neko od porodičnih prijatelja, nije htjela iz kuće da kroči. Uvek je išla istim ulicama, onima koje je smatrala bezbjednim – priča S.M. (34), Sekina tetka.

Čak i za ovu hrabru ženu, koja je prošlu godinu provela hodajući od policajca do kriminalca, gledanje takvih scena bilo je gotovo nepodnošljivo.

– Išla sam sa njom na sve preglede. Gledala kako se skida sa heroina, vidjela u kakvom je stanju njeno tijelo, svaku modricu, posekotinu, udarac. Strijepila sa njom dok je čekala rezultate testova na najteže bolesti – priča S.M.

Osim medicinske pomoći u odvikavanju od heroina, preventivne antibiotske terapije, Seka je svakodnevno morala kod psihologa. Sa nepoznatim ljudima još uvijek odbija kontakt, ne ulazi u komunikaciju sa vršnjacima, još se nijednom nije usudila da napusti kuću nakon što padne mrak. Često se budi noću. Samo se strese i šuti. Njenu potresnu priču još niko nije čuo, ni najbliži. Bilo bi lakše da o tome priča, ali neće. Kada je svjesna, ponaša se kao da je izbrisala iz sjećanja cijelu godinu – priča S.M.

Pa, ipak, uz pomoć tetke, majke, porodičnih prijatelja, Seka čini sve da se vrati normalnom životu. Ekonomsku školu, koju je napustila, završava vanredno, a povremeno radi i kao trgovac. Ali, samo danju. Uspostavila je slab kontakt sa nekoliko prijatelja iz djetinjstva, ali su i oni zamoljeni da je ne podsjećaju na 2013. godinu.

– Psiholozi kažu da je to stanje u kome će živjeti narednih nekoliko godina, dok se ne suoči sa svim svojim bolom. Teška je to borba, a nismo ni na pola puta – zaključuje tetka.

U prostituciji sa 17 godina

Seka je u prostituciju uvučena početkom 2013., sa 17 godina. Za šest mjeseci promenila je desetak gradova, bila u nekoliko bordela i završila na Kaćkoj petlji. Imala je jedan abortus. Morala je da radi i za vrijeme menstruacije, a da bi to izvela stavljali su joj sunđer u matericu. Srećom, njeno zdravlje nije ozbiljnije narušeno, jer su mučenja zaustavljena u oktobru. Istoga dana kada je „Blic“ preneo potresnu ispovijest njene tetke, policija je organizovala raciju i izvukla djevojku sa štajge.

blic.rs