STRAVIČNE priče iz splitskog rodilišta

slika (8)

Nekoliko žena koje su rodile u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split ispričale su svoje potresne priče s poroda, optužujući ljekare za nemar.

Jednoj je ženi u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split nakon poroda ostala posteljica, dok su u drugoj ljekari zaboravili gazu, piše Slobodna Dalmacija.

‘Ne znam hoću li ikada više otići mirne duše u splitsko rodilište nakon što sam tokom proda i nakon njega ondje proživjela pravu noćnu moru. Strah od porođaja je ogroman, to što se tamo događa je prestrašno’, rekla je F.M. iz Splita prepričavajući svoje iskustvo iz avgusta 2012.

‘Porod je bio vrlo težak. Doktoricu koja me porodila zamolila sam, jer sam imala strah od toga, da mi pogleda posteljicu. Ona je, u prisutnosti moga supruga, koji je bio na porodu, pogledala posteljicu s udaljenosti od nekoliko metara i rekla da je sve u najboljem redu’, kaže F.M.

Kiretaža na živo

Međutim, nekoliko dana nakon što je došla kući počela je osjećati poteškoće. Na ultrazvučnom pregledu su joj rekli kako je u njoj ostala posteljica, dali joj ergometrin (tablete za krvarenje) i antibiotike te je pustili kući. Kako joj je i sljedećih dana bilo loše, te je imala temperaturu 39, ponovno se obratila ljekarima. CRP vrijednost bila je 500, a treba biti do 5, što ukazuje na veliku upalu.

‘Odmah mi na živo rade kiretažu, iako znaju da je to rizično pri tolikoj temperaturi. Poslije kiretaže me ‘šopaju’ antibioticima. Ipak, najvažnije je da sam živa i zdrava i da ću moći gledati svoje dijete kako odrasta’, ispričala je F.M.

Gaza veličine šake

Drugu priču sa splitske ginekologije ispričale je J.J. Ona je rodila u septembru prošle godine. I njoj je nakon poroda ostao dio posteljice, pa su je ljekari odmah uspavali i napravili kiretažu.

Ali, tokom prvog tuširanja nakon poroda primijetila je nešto neobično. ‘Imala sam temperaturu i tokom tušrianja dole sam osjetila nešto tvrdo i zvala sam sestru. Ona je došla i nakon što je pogledala o čemu se radi, problijedjela je i rekla da odmah moram kod ljekara. Doktor mi je izvadio gazu veličine šake’, ispričala je J.J.

dnevnik.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE