Portal 072info

Stres u trudnoći štetniji nego što ste mislili

Stres u trudnoći potiče lučenje kortizola koji može biti štetan za vašu bebu već u trbuhu, no stručnjaci su nedavno došli do novih spoznaja o štetnosti stresa tijekom „drugog“ stanja • Opuštajte se uz omiljeno glazbu, nježnu masažu i dovoljno sna • Kada uspijete uloviti vremena umjesto trgovačkog centra posjetite obližnju šumu i udahnite svježeg zraka • Stres može pričekati barem devet mjeseci.

STRES U trudnoći potiče lučenje kortizola koji može biti štetan za vašu bebu već u trbuhu, no stručnjaci su nedavno došli do novih spoznaja o štetnosti stresa tijekom „drugog“ stanja.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Radboud u Nizozemskoj pokazalo je kako su žene koje su bile izložene stresu u trudnoći rađale djecu s oslabljenom crijevnom mikroflorom, što dovodi do većih opasnosti od problema s crijevima i alergija kod djeteta u kasnijoj dobi. Ovi fizički problemi kasnije mogu imati vrlo velik utjecaj i na psihički razvoj djeteta kako odrasta.

Ukratko rečeno, stres kod trudnice ne utječe samo na razvoj djeteta u majčinom trbuhu, već u većini slučajeva ostavlja dugotrajne posljedice na djetetovo zdravlje.

Druga studija, provedena na Cambridgeu, pokazala je kako povećana razina kortizola, hormona stresa, u trudnoći može dovesti do prejedanja. Ova studija je rađena na miševima, no stručnjaci tvrde da je ovo obrazac koji se ponavlja i kod većine sisavaca. Majčino prejedanje može imati velike posljedice na dijete, odnosno povišena razina kortizola može dovesti do vrlo niske porođajne težine djeteta.

Iako znamo da je stres potrebno izbjeći u svim periodima života, ova istraživanja trebala bi svim trudnicama biti dodatni poticaj da izbjegnu stres pod svaku cijenu u trudnoći.

Opuštajte se uz omiljeno glazbu, nježnu masažu i dovoljno sna. Kada uspijete uloviti vremena umjesto trgovačkog centra posjetite obližnju šumu i udahnite svježeg zraka. Stres može pričekati barem devet mjeseci!

Podijelite članak