Stroge kontrole na ulazu u zeničku bolnicu: Medicinari rade trijažu 24 sata

Podijelite vijest

S pojavom pandemije koronavirusa u našoj zemlji i svijetu, Kantonalna bolnica Zenica, s direktorom Rasimom Skomorcem na čelu, uvela je brojne mjere kojima se nastoji odbraniti ova zdravstvena ustanova od širenja zaraze unutar svojih redova. 

Tako je već duže vrijeme na snazi odluka da na odjele Kantonalne bolnice mogu ući pacijenti isključivo s ambulantnom indikacijom i prethodno ispunjenim epidemiološkim listom, odnosno nakon trijažnog postupka na ulazu u zeničku bolnicu.

ČITAJ JOŠ:  Sudar automobila i kamiona u Zenici

Naime, na samom ulazu u zeničku bolnicu nalazi se trijažni punkt u kojem 24 sata dva ljekara i jedna medicinska sestra pacijentu mjere temperaturu i po potrebi uzimaju dodatne podatke. Također, ovaj proces prolazi i medicinsko osoblje.

Ako se radi o pacijentu kod kojeg ne postoji sumnja na infekciju, on se usmjerava na odgovarajući odjel po standardnoj proceduri, a ukoliko se radi o sumnjivim pacijentima, nakon uspostavljanja direktne komunikacije sa nadležnim specijalistom, oni se dalje usmjeravaju u sobu za izolaciju na Zaraznom odjelu, gdje ih pregleda specijalista i odredi im terapiju.

ČITAJ JOŠ:  U toku završni radovi na postavljanju autobuskih stajališta 

Da se strogo vodi računa o tome ko ulazi u bolnicu te kontroliraju svi, uvjerili smo se prilikom današnje posjete ovoj zdravstvenoj ustanovi. U bolnicu mogu ući isključivo hitni slučajevi, a osiguranje zeničke bolnice, potpomognutno policijskim službenicima, kontrolira svako vozilo i osobu koja želi ući u bolnicu.

Uprkos ovim mjerama, nažalost, dogodio je slučaj da je u bolnici danima ležao pacijent kod kojeg je potvrđena infekcija koronavirusom. Podsjetimo, on je ranije bio u Centru za srce u Tuzli, a situacija je to koju niko nije mogao predvidjeti, u prilog čemu govore brojne kvalitetne poduzete mjere i kontrole po ulasku u bolnicu.

ČITAJ JOŠ:  Putujete u Njemačku? Od danas su na snazi nova korona pravila

Avaz – D.PAŠALIĆ


Podijelite vijest