Strogo čuvana tajna: Evo zašto amerikanci nisu željeli da se zna za ovu piramidu

Piramida
Podijelite vijest
Piramida
Piramida

Neobična građevina nalazi se u Sjevernoj Dakoti, usred pustoši, a iznenađuje svakog ko se pored nje zadesi. Nekada je služila odbrani američke vojske od neprijatelja, a danas ne služi apsolutno ničemu.

Nadomak kanadske granice u Nekomi u Sjevernoj Dakoti , na putu ka potpuno praznom prostranstvu, prizor koji iznenađuje svog prolaznika je ogromna piramida koja štrči ka horizontu. Iako neodoljivo podseća na egipatske, ona se u stvari nalazi usred SAD.

Građevina, već nekoliko decenija, ostavlja u čudu svakog ko se zatekne u njenoj blizini. Ova piramida u vrijeme Hladnog rata bila je dom jednog američkog vojnog protivraketnog sistema kom je cilj bilo obaranje sovjetskih raketa prije nego što ubiju na hiljade Amerikanaca.

Piramida iz Nikome spada u neobične vojne građevine američke vojske, a nazvana je Stenli R. Mikelsen zaštitni kompleks po jednom generalu.

Kompleks je sagrađen 1975. godine za neverovatnih 6 milijadi dolara, a piramida je služila kao radar koji je skenirao sve smerove tražeći moguće letjelice koje bi mogle da budu pretnja SAD-u.

U silosima ispod radara, u obliku piramide, nalazilo se 30 raketa Spartan i još 16 raketa Sprints kratkog dometa. U ostatku kompleksa nalazile su se ploče za lansiranje antibalističkih projektila.

U februaru 1976. godine kompleks je i zvanično zatvoren poslijenešto manje od godinu dana rada.