Stršljenovi-ubice pred vratima BiH!

Stršljenovi-ubice pred vratima BiH!

Građane BiH zahvatila je neviđena panika nakon informacije da su džinovski azijski stršljenovi, koji u Kini godišnje usmrte više od 40 ljudi, stigli čak do Slovenije, dok su, prema nezvaničnim informacijama, primijećeni i u Hrvatskoj!

S obzirom na to da su nam ove države u samom komšiluku, postoji opravdana opasnost da će insekti-ubice, za koje se pretpostavlja da mogu narasti i do nevjerovatnih pet centimetara i sa žaokom od šest milimetara, uskoro “dozujati” i do nas!

Azijski stršljenovi “ubice”, koji su u Kini usmrtili više od 40 i ranili preko 1.600 ljudi, uskoro bi mogli da se nađu i u BiH!

Pretpostavlja se da su ovi insekti stigli u Francusku 2004. s isporukom kineskog porcelana i, kako kažu stručnjaci, gotovo je sigurno da će se proširiti po cijeloj Evropi, te da neće zaobići ni Srbiju.

Iako neki tvrde da ovaj džinovski insekt može da naraste do pet centimetara u dužinu i centimetar u visinu, a žaoka mu je veličine šest milimetara, iz Zavoda za bioinsekcitide kažu da je on u suštini dosta manji.

Brži je od bilo kojeg čovjeka, a neki od napadnutih kažu da su ih stršljenovi jurili i po 200 metara. Najveći broj smrtnih slučajeva dogodio se usljed alergije na otrov insekata koji u sebi sasdrži osam različitih supstanci.

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju kažu da se “azijski stršljen” do danas proširio u 35 od 96 francuskih okruga, prostire se od sjevera Pariza do granice s Italijom, ali je stigao i do sjeverozapadne provincije Galicije u Španiji.

– Nije poznata brzina njegovog širenja, ali se pretpostavlja da postoje klimatski uslovi da se prilagodi životu u skoro svim evropskim zemljama – kažu u zavodu, i dodaju da je ovaj insekt jako opasan i da može ozbiljno da povrijedi čovjeka, a da se njegov ubod poredi čak s “užarenim ekserom koji ulazi u tijelo”.

– Postoje dvije vrste tih stršljena – već i manji. Veća vrsta je oko četiri puta teža od manje koja je prešla u Evropu. Ovi insekti predstavljaju veliku opasnost za nas, a čim su prešli u Evropu, stići će i do nas.
Ubod stršljena u osnovi nije smrtonosan.

Izuzetak čine ljudi koji su alergični, kao i kod uboda ili ugriza svih drugih insekata. Kod uboda u području usta i grla treba se svakako obratiti ljekaru zbog opasnosti od oticanja. Da bi život bio ugrožen, bilo bi potrebno više od 500 intenzivnih stršljenovih uboda. Kako ubada samo oko 10% stršljenova jednog gnijezda, ovaj broj se nikad ne dosiže.

Ipak, alergijske reakcije na ujede ovih insekata jako su opasne, čak i kada su u pitanju “obični stršljenovi”. Tako se već nekoliko puta ove godine dogodilo da je neko preminuo od ujeda stršljena.

Telegraf/Pressrs

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE