Stršljenovi-ubice pred vratima BiH!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Građane BiH zahvatila je neviđena panika nakon informacije da su džinovski azijski stršljenovi, koji u Kini godišnje usmrte više od 40 ljudi, stigli čak do Slovenije, dok su, prema nezvaničnim informacijama, primijećeni i u Hrvatskoj!

S obzirom na to da su nam ove države u samom komšiluku, postoji opravdana opasnost da će insekti-ubice, za koje se pretpostavlja da mogu narasti i do nevjerovatnih pet centimetara i sa žaokom od šest milimetara, uskoro “dozujati” i do nas!

Azijski stršljenovi “ubice”, koji su u Kini usmrtili više od 40 i ranili preko 1.600 ljudi, uskoro bi mogli da se nađu i u BiH!

Pretpostavlja se da su ovi insekti stigli u Francusku 2004. s isporukom kineskog porcelana i, kako kažu stručnjaci, gotovo je sigurno da će se proširiti po cijeloj Evropi, te da neće zaobići ni Srbiju.

ČITAJ JOŠ:  Dogovor o formiranju vlasti imat ćemo do kraja sedmice, SDP ne pristaje na ucjene

Iako neki tvrde da ovaj džinovski insekt može da naraste do pet centimetara u dužinu i centimetar u visinu, a žaoka mu je veličine šest milimetara, iz Zavoda za bioinsekcitide kažu da je on u suštini dosta manji.

Brži je od bilo kojeg čovjeka, a neki od napadnutih kažu da su ih stršljenovi jurili i po 200 metara. Najveći broj smrtnih slučajeva dogodio se usljed alergije na otrov insekata koji u sebi sasdrži osam različitih supstanci.

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju kažu da se “azijski stršljen” do danas proširio u 35 od 96 francuskih okruga, prostire se od sjevera Pariza do granice s Italijom, ali je stigao i do sjeverozapadne provincije Galicije u Španiji.

ČITAJ JOŠ:  Hadžifejzović i dr.Enra: Ko je naručio respiratore,gdje je 100 miliona,gdje je finansijski izvještaj

– Nije poznata brzina njegovog širenja, ali se pretpostavlja da postoje klimatski uslovi da se prilagodi životu u skoro svim evropskim zemljama – kažu u zavodu, i dodaju da je ovaj insekt jako opasan i da može ozbiljno da povrijedi čovjeka, a da se njegov ubod poredi čak s “užarenim ekserom koji ulazi u tijelo”.

– Postoje dvije vrste tih stršljena – već i manji. Veća vrsta je oko četiri puta teža od manje koja je prešla u Evropu. Ovi insekti predstavljaju veliku opasnost za nas, a čim su prešli u Evropu, stići će i do nas.
Ubod stršljena u osnovi nije smrtonosan.

ČITAJ JOŠ:  Dr. Emir Festić: Kada dođe vakcina, ne oklijevajte!

Izuzetak čine ljudi koji su alergični, kao i kod uboda ili ugriza svih drugih insekata. Kod uboda u području usta i grla treba se svakako obratiti ljekaru zbog opasnosti od oticanja. Da bi život bio ugrožen, bilo bi potrebno više od 500 intenzivnih stršljenovih uboda. Kako ubada samo oko 10% stršljenova jednog gnijezda, ovaj broj se nikad ne dosiže.

Ipak, alergijske reakcije na ujede ovih insekata jako su opasne, čak i kada su u pitanju “obični stršljenovi”. Tako se već nekoliko puta ove godine dogodilo da je neko preminuo od ujeda stršljena.

Telegraf/Pressrs

GODISNJICA
MARKETING