Stručnjaci iz BiH radili na osmišljavanju strategije usmjerene ka ometanju finansiranja terorizma

Stručnjaci iz BiH radili na osmišljavanju strategije usmjerene ka ometanju finansiranja terorizma

Jačanje kapaciteta Bosne i Hercegovine da se suprotstavi finansiranju terorizma bila je tema četverodnevnog kursa koji je završen 1. decembra u Sarajevu. Taj kurs je organizovao OSCE-ov Odjel za transnacionalne prijetnje, uz podršku UN-ovog Ureda za borbu protiv droga i kriminala (UNODC) i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Cilj kursa je bio da se istaknu različiti instrumenti i tehnike procjenjivanja i ometanja terorističkih aktivnosti. Osam domaćih predavača je, uz podršku međunarodnih stručnjaka, održalo prezentacije i vježbe na temu ometanja finansiranja terorizma. Interresorni timovi su razmotrili „poslovni model“ terorističkih mreža i naučili kako da primjenjuju tehnike, uključujući reviziju i analizu slabih tačaka, u svrhu ometanja finansiranja terorizma.

Dvadeset i četiri učesnika, uključujući predstavnike Ministarstva sigurnosti BiH, Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko distrikta BiH, je sudjelovalo na tom kursu.

Kurs koji je organizovan uz finansijsku podršku Sjedinjenih Američkih Država predstavlja dio sveobuhvatnog višegodišnjeg programa obuke na temu suprotstavljanja finansiranju terorizma, koji zajednički provode OSCE i UNODC od 2020. godine.

Ovaj program obuke je osmišljen sa ciljem da pruži podršku Bosni i Hercegovini u vezi sa poštovanjem međunarodnih standarda, konkretno rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, poput Rezolucije 2462 (2019), Vijeća sigurnosti UN-a, standarda Radne grupe za finansijske akcije u vezi sa pranjem novca (FATF) i obaveza država članica OSCE-a.

Akta.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica