Portal 072info

Stručnjaci o sinoćnjim potresima koji su pogodili Zenicu i gradove BiH: I dalje će biti sporadičnog podrhtavanja tla

Na širem području Bosne i Hercegovine sinoć se u svega 12 minuta, čak tri puta zadrmalo tlo. Iako nije bilo materijalne štete, najnovija podrhtavanja su izazvala zabrinutost kod stanovništva.

Prvi potres bio je jačine 4,5 stepeni Rihtera (Richter) i registrovan je u 0.46 sati na dubini od pet kilometara na području naselja Voljevac, općina Gornji Vakuf-Uskoplje.

Svega četiri minute kasnije, najjači udar, snage 4,7 stepena, zabilježen je na dubini od dva kilometra, 69 kilometara zapadno od Sarajeva. Ovaj put tlo je podrhtavalo u blizini naselja Rumboci, općina Prozor-Rama.

Treće i posljednje podrhtavanje tla u BiH je također zabilježeno u Rumbocima, u 0.58 sati. Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometara, a snaga 4,5 stepeni Rihtera.

Seizmolog Ivan Brlek iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda je za Avaz.ba kazao kako je sinoćnje podrhtavanje tla normalno.

– Mogu reći da se dešavaju takve koincidencije, da imamo više zemljotresa na istom području u veoma kratkom intervalu – kazao je Brlek i nastavio:

– Sinoć smo imali da, nakon prvog potresa koji je iznosio 4,5 stepeni, dođe do smirivanja tla. Tada dolazi do naknadnog podrhtavanja tla. Slične slučajeve smo imali i prije nekoliko godina u Zenici.

Iako su sinoćnji zemljotresi izazvali paniku među građanima Bosne i Hercegovine, a posebno mjestima gdje se mogao osjetiti, naš sagovornik je rekao da za paniku nema mjesta.

– Vjerovatno se na tom području tako nešto neće ponoviti. Ono što je najbitnije, jeste da nema razloga panici. Javljat će se sporadični potresi na jednom području, kao npr. kod Prozora i onda zatišje, dok se ne nakupi taj prostor seizmičkom energijom – istakao je Brlek.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box