Stručnjaci objašnjavaju šta raditi ako vas napadne vrana?

Stručnjaci objašnjavaju šta raditi ako vas napadne vrana?

Nalazimo se u periodu kada vrane strahujući za svoje mladunce ispuštaju neugodne zvukove koji plaše građane, a nije im ni strano da napadnu onoga koga detektuju kao “opasnost”.

Situacija je neprijatna, ali kako stručnjaci objašnjavaju, čim ptići nauče da lete, uskoro će i one prestati da na “plaše”.

Kako objašnjava za Telegraf jedna Beograđanka, oduvijek se plaši ptica, ali situacija je postaja nepodnošljiva kada su vrane postale neprijateljski raspoložene.

“Moj strah je postao intenzivan onog momenta kada su vrane napale dvije moje koleginice. Jednu je napala u parku Tašmajdan, a drugu na Novom Beogradu. Ima ih previše i zaista ih se bojim, ne bih voljela da me napadnu”, objašnjava ova sagovornica, koja pokušava da izbjegne sva kritična mjesta, ali uzalud.

“Ne znam kako da ih izbjegnemo kada ih ima na svakom koraku. Kad god pročitam neku vijest o napadu, prestravim se”, kaže Jelena J.

Do kada će nas vrane plašiti odgovara biolog Kristijan Ovari, koji je objasnio da, naizgled nebitne, vrane imaju veliku ulogu u održavanju ekosistema.

“One su jako bitne za ekosistem i s toga su strogo zaštićene. Vrane grade gnezda koja kasnije koriste i druge vrste ptica, tako da ih nikako ne treba tjerati”, rekao je Ovari.

Napadi gačaka i sivih svraki česta su pojava u ovo doba godine jer tada vode računa o mladuncima.

“Situacija je ista svake godine: Vrane u maju dobijaju mladunce koje odgajaju neko vrijeme. U tom periodu ptići nisu samostalni i ne mogu da polete, pa im je potrebna sva njega i zaštita roditelja. Često se događa da “beba” vrana padne sa grane, ali ne može da se vrati u gnjezdo. Tada su ne samo roditelji već i “komšije” sa okolnih grana najopasniji. Savjet za sve je da ne prilaze ptiću jer je najverovatnije da će se starije svrake obrušiti u pokušaju da zaštite potomstvo”, objasnio je Kristijan Ovari.
Ovo su rizična mjesta

Parkovi su najrizičniji, ali i mjesta u okolini kojih se baca hrana i nepravilno odlaže smeće su takođe lokacije gd‌je vrane grade gnijezda i to postaje njihova teritorija koju aktivno štite.

“Skupljanje vrana u blizini restorana i đubrišta nije problem, već posljedica problema. Ukoliko ne želite da imate posla sa ovim pticama vodite računa kako i gdje odlažete smeće i ostatke hrane. Tako smanjujete mogućnost da one obeleže taj kraj kao njihovu teritoriju”, savjetovao je biolog.
Prestaće da nas plaše za dvije-tri ned‌jelje

Dobra vijest je da napadi vrana neće trajati još dugo. Ostalo je samo nekoliko ned‌jelja do kraja tog perioda kada brinu o mladuncima, kaže biolog.

“Ovakva situacija trajaće okvirno još dve do tri nedjelje. To je period posle kog će ptići postati samostalniji i sposobni da lete”, zaključuje Ovari.

Kako stručnjaci savjetuju, ukoliko se desi napad, zaštitite glavu kapom ili kišobranom i izbjegavajte da im se nađete u blizini. Ukoliko vidite da ispuštaju neugodan zvuk, udaljite se što prije od njih, prenosi Telegraf.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica