Portal 072info

Stručnjaci otkrili koje doba dana je najbolje za vježbanje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako smo često čuli da je jutarnji trening najbolji za mršavljenje, naučnici na Univerzitetu Charles Sturt u Australiji u svojoj najnovijoj studiji otkrili su kako vježbanje navečer može također biti korisno, javlja Evoke. U suštini, trening tokom večeri čini čuda jer može pomoći u suzbijanju gladi, što znači da ćete biti manje skloni tome da jedete kasno.

Naučnici s Univerziteta Charles Sturt ispitali su 11 muškaraca srednjih godina i oni su učestvovali u tri testa kako bi došli do odgovora na pitanje na koji način vježbanje ujutro, popodne i navečer utječe na spavanje i apetit.

Svaki od učesnika je kružio visokim intenzitetom u trajanju od šest minuta uz četverominutni odmor. Također, uzet je uzorak njihove krvi prije i poslije vježbanja, a daljnji testovi su obavljeni dok su spavali.

I na njihovo veliko iznenađenje, rezultati su pokazali kako večernji trening nije imao negativnog utjecaja na kvalitet spavanja, dok su jutarnji i popodnevni treninzi bili korisni u smanjenju nivoa grelina – hormona gladi.

Naravno, ovo nije nešto što se može desiti nakon samo jedne sesije, već kada se uspostavi kao način života ili rutina. I dok većina misli da su nivoi energije ujutro veći, rezultati su pokazali da su učesnici imali više energije u popodnevnim i večernjim satima.

Također, treba imati na umu da su svi ispitanici bili muškarci i da bi rezultati možda mogli biti nešto drugačiji za žene.

Njihovo istraživanje je također otkrilo kako oni ljudi koji se bude ranije lakše zaspe tokom noći, dok oni koji ustaju kasno imaju problema s nesanicom.

Scott R. Collier, voditelj istraživanja, objasnio je kako se oni koji se ranije probude lakše prilagode ciklusu spavanja i uz sagorijevanje više kalorija u toku dana lakše utonu u san.

Isto tako, oni koji imaju naviku vježbanja u večernjim satima doživljavaju povećanje tjelesne toplote koja pomaže da se opuste mišići koji u kombinaciji s općim zamorom mišića rezultiraju zdravim snom.

Dakle, iako mnogi preferiraju uputiti se u teretanu u ranim jutarnjim satima, ponekad će noćni trening biti efikasniji u skidanju kilograma i izgradnji mišićne mase.

Klix.ba

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6