1e484ac173b2d10d23c13a2200d6767b jpg pagespeed ce Yu FqaNaYj
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 1, 2021 @ 11:40
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Istina je da pojavu bora ne možete zaustaviti, no, njihovu vidljivost možete umanjiti, ali i pogoršati.

NER FIT

Kako se ne bi doimali starijima nego što to zaista i jeste, pokušajte izbjegavati neke od najčešćih jutarnjih rutina koje narušavaju vaš mladoliki izgled, navodi oprah.com.

Pretjerano tretirate kožu lica

Suho lice doima se starijim, pojašnjavu stručnjaci te tvrde kako koža tokom godina smanjuje proizvodnju masti, a upravo tada i bore i pore postaju sve vidljivije. Kako ne bi ubrzavali proces starenja, predlaže se dubinsko pranje kože lica prije spavanja, a kao jutarnja rutina preporučuje se umivanje mlakom vodom.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ne nanosite zaštitni serum

Osim lošeg utjecaja UV zraka na kožu lica, iz okoline vrebaju i drugi zagađivači koji u konačnici potiču preuranjeno starenje, tvrdi dr. Joyce Imahiyerobo-Ip.

Iz tog razloga preporučuje nanošenje seruma s antioksidansima prije nanošenja primera, a navodi i kako bi najbolje bilo potražiti serum s vitaminom C i E kao i s ferulinskom kiselinom, zelenim čajem ili likopenom.

Ne pijete dovoljno vode

Ukoliko ujutro posežete za kafom, nikako ne zaboravite ni vodu. Nedovoljna hidratacija kožu će učiniti suhom, a samim tim će i pokazatelji starosti postati vidljiviji.

Izbjegavate vježbati

Dok tjelesna vježba potiče mikrocirkulaciju lica i samim tim vlaži kožu lica, nedostatak vježbe izaziva blijedi izgled kože. Tjelesna vježba također donosi i neke dugoročne dobrobiti po izgled kože jer u konačnici usporava i ćelijsko starenje kože.

Pretjerujete sa puderom

Prekrivanje nepravilnosti na koži lica debelim slojem pudera učinit će vas samo starijim jer će istaknuti pore, a ovo pravilo posebno je bitno zimi kada se koža dodatno isušuje. Nanošenje manjih količina pudera pomoću spužvice neće istaknuti pore, a neće ni dopustiti pretjerivanje.

Nedovoljna zaštita područja oko očiju

Oči su najbolji pokazatelji starosti, pa je briga o njima ključna u očuvanju mladolikog izgleda. Upotreba kreme za područje oko očiju ujutro i navečer obavezna je, a preporučuje se i upotreba kreme sa zaštitnim faktorom 30 po cijelom licu.

Bez obzira na to o kojem se godišnjem dobu radi i koliko sunčano bilo, sunčane naočale obavezna su oprema.

LIDER