Portal 072info

Stručnjaci savjetuju: Izračunajte kada je najbolje vrijeme za vas da odete na spavanje

spavanje sa maskom 696x398 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je najbolje vrijeme za spavanje? To je pitanje sa nekako „zamršenim“ odgovorom.

Prema podacima iz The Sleep Council-a iz 2017. godine, najpopularnije vrijeme za spavanje je negde između 22 i 23 sata. Ipak, približno trećina ljudi ostaje budno do ponoći, a 18 posto ide u krevet tek nakon ponoći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Važna napomena: istraživanje koje je sproveo King’s College iz Londona u maju 2020. godine otkrilo je da su nacionalne navike spavanja ozbiljno pogođene karantinom najavljenim krajem marta, kako bi se zaustavilo širenje novog koronavirusa. Na primjer, dva od pet (39 procenata) reklo je da su u prosjeku spavali manje sati noću u poređenju sa periodom prije karantina.

S obzirom na promjenu uslova rada, nemogućnost odlaska na posao i moguće tehnološke viškove, vjerovatno je došlo do nekih krupnih promjena kada je riječ o spavanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koje je najbolje vrijeme za spavanje noću?

Kada je riječ o vremenu od 22 do 23 sata, Savjet za spavanje se veoma zalaže za ovaj izbor („Ovo je idealno vrijeme jer tada tjelesna temperatura i nivo kortizola, hormona stresa, počinju da padaju. Noć pada, vaš mozak će takođe početi da proizvodi melatonin, hormon koji vam je potreban da biste se osjećali pospano). Ovo je potkrijepljeno studijom iz 2018. godine. Prema njihovim podacima, 22:10 je najbolje vrijeme za gašenje svjetla. Otkrili su da je ovo odabrano vrijeme za spavanje onih koji imaju „najbolje“ (čitajte: najdosljednije) rutine spavanja i da je to, pak, stvorilo zdravije prehrambene navike – 82 procenta onih koji imaju redovno spavanje također su imali dosljedno rutine dijete i fitnesa i 74 posto redovnih spavača također je lakše održavalo zdravu težinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovo vrijeme omogućava duboko spavanje, daje vam 90 minuti prednoćni ne-REM san i, u zavisnosti od vašeg jutarnjeg alarma, trebalo bi da vam omogući noćni san u trajanju od 8 sati.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME