Stručnjaci se složili: Ove namirnice izbjegvajte po svaku cijenu!

Meso grla koja su hranjena kukuruzom

 

Stoka u prirodi jede travu, a ne žitarice. Većina današnjih farmera, zbog pritiska i želje za većim profitom, hrani stoku kukuruzom i sojom zato što su jeftiniji. Meso stoke koja se hranila travom sadrži više beta-karotena, vitamina E, omega 3 masnih kiselina, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Uz to, sadrži manje zasićenih masti. Iako je ovo meso skuplje, mnogo je zdravije i ukusnije.

Kokice iz mikrotalasne

Problem je u supstanci PFOA, hemikaliji koja se nalazi u ambalaži kokica za mikrotalasnu. Ova hemikalija dovodi se u vezu s neplodnošću, kao i problemima s jetrom i pankreasom. U mikrotalasnoj ova hemikalija isparava i ulazi u kokice, a u ljudskom tijelu se može zadržati godinama. Alternativa? Obične kokice.

Neorganski krompir

Neorganski krompiri sadrže herbicide, pesticide i fungicide. Neorganske krompire možete prepoznati po tome što ne mogu da proklijaju. Alternativa su, naravno, organski krompiri. Neki bi možda pomislili da je alternativa oprati krompire, ali hemikalije su apsorbovane u tolikoj mjeri da pranje nije nikakvo rješenje.

Paradajz u konzervi

Problem je u limenim konzervama. One sadrže bisfenol-A, sintetički estrogen koji se dovodi u vezu s reproduktivnim problemima, srčanim oboljenjima, dijabetesom i gojaznošću. Koja je alternativa? Sok od paradajza iz staklene flaše.

Stručnjaci se složili: Ove namirnice izbjegvajte po svaku cijenu!
Proizvođači mlijeka kravama ubrizgavaju hormone rasta da bi što više pospješili proizvodnju mlijeka, što dovodi do infekcija i gnojenja. Ovakvo mlijeko povezuje se s rakom debelog crijeva, dojke i prostate. Alternativa je sirovo i organsko mleko

Neorganska soja

Jedina soja koja je prihvatljiva za ljudsku upotrebu jeste fermentisana soja. Nažalost, 90% soje u svijetu je genetski modifikovano i izaziva dugoročne probleme sa zdravljem zato što remeti balans hormona, a može da dovede čak i do raka.

Prethodni članakBudućnost uređenja BiH: Federalizam, unitarizam ili regionalizam?
Sljedeći članakDNEVNI HOROSKOP 18.04.2016.