Stručnjaci: Svi principi prekršeni, svijet u novoj eri u kojoj vlada zakon oružja

5 18
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ruska agresija na Ukrajinu traje već više od dva mjeseca, a stradanja ljudi i razaranja se nastavljaju, mijenjajući svijet kakav smo poznavali. Analitičar Nedžad Ahatović podsjeća na sve poraze ruske vojske, bezuspješan helikopterski desant na Gostomel kod Kijeva, izgubljene bitke kod Žitomira, Kijeva, Černjihiva, Sume, Harkiva, Severodonjecka, Mariupolja, Zaporožja, Krivog Riga, Mikolajeva i Odese…

Nesposobnost ruskog političkog i vojnog vrha

– Bitka za Donbas koja traje od 18. aprila do sada nije dosegla dvije zadane referentne tačke Pokrovsk i Barnikovu. Pitanje je šta će biti krajnji rezultat ove operacije u operaciji. Mariupolj se brani puna dva mjeseca i proglašen je zauzetim iako se otpor i dalje pruža u gradu i postoji slobodna teritorija u kombinatu Azovstal, dok Ukrajinci ozbiljno nastoje da povrate Herson, gdje su razvili i partizanski ustanak – kaže Ahatović.

Ističe da su Ukrajinci, ne samo vojno opstali, već su u stanju da organiziraju žestoke, manje taktičke protivnapade, udare i sabotaže po ciljevima u Rusiji. S vojnom pomoći Zapada Ukrajina će brzo krenuti u ozbiljnije ofanzive, a sankcije Rusiji će do kraja godine ozbiljno limitirati mogućnosti Putina da vodi rat i trajno osakatiti rusku ekonomiju.

– Rat u Ukrajini je pokazao svu nesposobnost ruskog političkog i vojnog vrha što je prevashodno rezultat korupcije i nepotizma. Rat u Ukrajini je dao NATO-u novu ulogu i zapad se homogenizirao pod novim liderstvom SAD-a, što je Rusija upravo htjela da izbjegne. Ukrajina je trajno izgubljena iz svih geopolitičkih i geostrateških kombinacija Kremlja i sa agresijom je gurnuta u krilo zapada. Zauvijek, bez obzira da li postala članica NATO-a ili ne – ističe Ahatović.

Krajnji rezultat ove operacije u operaciji

 Vojni analitičar Berko Zečević podsjeća da početak agresije 24. februara nije bila nikakva taktička varka, već napad zasnovan na lošim obavještajnim podacima.

– Procjena obavještajnih službi Rusije tada je bila da treba samo neko da se pojavi i da padne legalna vlast Ukrajine. To se pokazalo neostvarivo i sada su promijenjeni strateški ciljevi i snage pregrupisane. Ciljevi su stvaranje tampon zona između Ukrajine i Rusije sa što većom dubinom – kaže Zečević.

Dodaje kako Rusija trenutno nastoji ovladati prostorom u zoni Azovskog mora, odnosno regionu Donbasa, te donjim dijelom tokom Dnjepra i Zaporožjem, kako bi osigurali duboku pozadinu Hersona i dotok vode prema Donbasu, te spriječili Ukrajinu da koristi luke na Azovskom moru. On procjenjuje da će naredni korak biti nastavak prodora ka granici s Rumunijom, ali i Moldavijom i odmetnutim, proruskim regionom Pridnjestrovljem, uz kontinuirano neutraliziranje ključnih saobraćajnica u dubini Ukrajine kako bi se onemogućilo snabdjevanje ukrajinske vojske.

– S ovim ratom promijenila se kompletna geostrateška situacija. Ne važi više ni OSCE, čija je članica i Rusija. Svi principi su prekršeni i sada smo u eri kad neko ko ima oružje može zauzeti tuđu teritoriju, ubijati civilno stanovništvo, razarati gradove, sve pod nekom svojom ideološkom premisom da je to opravdano – ističe Berko Zečević.

Avaz