2 8
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Od početka pandemije koronavirusa zdravstveni stručnjaci savjetuju nošenje zaštitne maske kako bi smanjili rizik od zaraze. Međutim, nisu sve maske jednako učinkovite.

Bolja opcija

FIXGEHALT

Majkl (Michael) Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti pri Sveučilištu Minnesota, navodi da platnene maske i marame nisu toliko učinkovite u zaštiti od virusa te da su maske N95 koje sadrže i filtere znatno bolja opcija, prenosi The Hill.

Osterhold ističe da maske ne sprječavaju širenje virusa učinkovito koliko neki misle. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da platnene maske pružaju određenu dozu zaštite te da učinkovitost ovih maski ovisi o vrsti tkanine, broju slojeva i o tome pristaje li vam maska ispravna.

CDC neprekidno proučava sve ove čimbenike. Dosadašnje studije pokazale su da platnene maske koje imaju više slojeva štite bolje nego jednoslojne maske te da u nekim situacijama mogu filtrirati oko 50 posto finih čestica virusa – navode iz CDC.

LIDER

Dosadašnje analize

Treba naglasiti da su dosadašnje analize pokazale da je nošenje maski u općoj populaciji dovelo do velikog pada broja novozaraženih.

Moramo govoriti o tome kako se bolje zaštititi maskama. Moramo govoriti o N95 maskama koje bi mogle napraviti puno i za necijepljene i za one koji se nisu ranije zarazili – kazao je Osterholm.

CDC klasificira maske KN95 i N95 kao one koje su “osmišljene i testirane kako bi se osiguralo da rade na dosljednoj razini kako bi se spriječilo širenje covida-19”.

Osterholm ističe da danas znamo puno više o učinkovitosti maski nego što smo znali na početku.