Stručnjaci tvrde: Ovo je idealna temperatura doma u hladnijim mjesecima

Stručnjaci tvrde: Ovo je idealna temperatura doma u hladnijim mjesecima

pavaća soba bi trebala biti najhladnija prostorija i u njoj je idealna temperatura između 16 i 18°C, a razlog tako niskoj temperaturi je, naravno, kvaliteta spavanja.

Kako ulazimo u zimsko doba, dani su kraći, a noći duže i hladnije pa za održati idealnu temperaturu treba podići termostat za nekoliko stepeni, pazeći ipak da se ne pretjera s potrošnjom električne energije.

Odluka o idealnoj temperaturi za vaš dom uvelike ovisi o ličnim preferencijama, no za pametno korištenje energije, britansko Ministarstvo energetike u zimskim mjesecima savjetuje postavljanje termostata na temperaturu između 20 i 21 °C, odnosno niže dok spavate ili niste kod kuće.

Temperaturu dnevnog boravka najbolje je, kažu stručnjaci, držati između 19 i 22°C jer u toj prostoriji većina provodi najviše vremena, u nju primamo goste i opuštamo se, a stručnjaci ističu kako je boravak, ali i druge prostorije, potrebno redovno i prozračiti.

Spavaća soba bi trebala biti najhladnija prostorija i u njoj je idealna temperatura između 16 i 18°C. Razlog tako niskoj temperaturi je naravno, kvaliteta spavanja.

Previsoka temperatura spavaće sobe ima naime loš utjecaj na kvalitetu sna, povećava nemir i produžava vrijeme potrebno da zaspite. Naravno, ni za spavanje se ne preporučuje ni temperatura ispod 16°C.

Kuhinju je pak sasvim dovoljno držati na 20 °C jer u njoj ionako uglavnom boravimo dok kuhamo, što dodatno zagrijava prostor. 20°C je optimalna temperatura na kojoj će vam biti ugodno, a pri kuhanju temperatura prostorije neće biti previsoka.

Ipak, kuhinju ne treba držati ispod 20°C jer kuhanje također stvara vlagu koja će stvoriti plijesan i uništiti zidove ako je prostorija prehladna.

U kupaonici održavajte temperaturu od ugodnih 21°C, prenosi Večernji list. To će održati prostoriju ugodnom za boravak, a stvaranje vlage neće predstavljati opasnost za zidove kupaonice.

Pripazite da je ne zagrijavate puno više od toga jer topli tuš povećava temperaturu prostorije, što može rezultirati manjkom kisika.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica