Stručnjaci upozoravaju: Četvrti val je stigao, vakcinišite se

95409BC7 3880 4DB4 93FF 3F5019C696DB
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Brojevi inficiranih svakodnevno rastu, u Sarajevu i Mostaru ponovo su trocifreni, pa je izvjesno da je BiH zakoračila u novi val pandemije koronavirusa. Pred nama su dani utrke s vremenom kako bi što više građana vakcinisanjem bilo zaštićeno od težih posljedica prije nego što novi val dostigne svoj vrhunac.

I u susjednim državama brojevi oboljelih drastično rastu. Prema podacima stranice worldometer, Crna Gora je prva u Evropi prema sedmičnom rastu broja oboljelih u odnosu na milion stanovnika. S obzirom na to da je veliki broj građana BiH ljetovao upravo na Crnogorskom primorju, ali i da je cijeli Balkan sistem spojenih posuda, jasno je da ulazimo u još jedan period krize.

Nema diskusije

– Četvrti val je počeo, mi ga već živimo i tu nema više diskusije hoće li ili neće doći. Proglasile su ga sve normalne države. Kod nas još brojevi nisu katastrofalni, tako da i dalje imamo vremena da puno ozbiljnije poštujemo mjere koje su na snazi. Kad 80 posto građana nosi maske u zatvorenom, drži distancu, kad postojeće mjere daju maksimum, onda ima smisla uvoditi nove i restriktivnije. Uvoditi mjere koje se neće primjenjivati, nema smisla – kaže dr. Ednan Drljević, infektolog.

ČITAJ JOŠ:  Kasumović: Za četiri dana vakcinisati će se oko 2.000 građana Zenice

Dr. Bakir Nakaš navodi da su nedostatak vakcina za masovniju imunizaciju stanovništva i opuštanje u proteklim mjesecima rezultirali rastom broja inficiranih.

– Evidentno je da četvrti val počinje i da će narednih mjeseci biti sve više zaraženih i bolesnih. Ostaju nam provjerene mjere zaštite i masovnija imunizacija kao jedino oružje – ističe dr. Nakaš.

  • Drljević: Živimo četvrti valDrljević: Živimo četvrti val

Prema studiji Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz SAD, vjerovatnoća da će zbog koronavirusa završiti u bolnici 29 puta je veća u slučaju nevakcinisanih osoba. U posljednjem izvještaju CDC-a navedeno je da nevakcinisane osobe imaju pet puta više šanse da budu inficirane nego osobe koje su primile vakcinu.

ČITAJ JOŠ:  Pogledajte nevjerovatan snimak asfaltiranja u BiH: Asfalt u ruke, pa na cestu

Dvije doze

Dr. Drljević podsjeća da je vakcina lijek, kao i svaki drugi, sa svojim propratnim efektima.

– Nuspojave “AstraZeneca” vakcine, kad je u pitanju tromboembolija, nisu veće nego u slučaju tableta za kontracepciju. Isti su im nusefekti, a tablete za kontracepciju niko ne odbacuje. I aspirin ima masu kontraindikacija koje nisu ništa manje nego kod vakcina, ali svi ga pijemo. Svi vakcinisani, a tu ubrajamo osobe koje su primile dvije doze, mogu se razboljeti, mogu umrijeti i mogu prenijeti bolest. Međutim, u Austriji je 16,6 posto vakcinisanih u bolnici, a ostalo su sve nevakcinisani – kaže dr. Drljević.

  • Nakaš: Kumovao nedostatak Nakaš: Kumovao nedostatak
ČITAJ JOŠ:  Da li su u BiH obavezni lanci ako imate zimske gume na automobilu?

Američka studija

– Američka studija pokazuje da je kod onih koji su primili vakcinu za blizu 30 puta smanjena smrtnost, tako da više nema diskusije o tome hoćemo li je primiti ili ne. U Sarajevu je, recimo, “Pfizer” postala neka “noble vakcina”, pa ima dosta ljudi koji čekaju “Pfizer”, dok ostalima nalaze mane. To je strašna greška, jer sistem vakciniše kolektiv koji treba biti brana širenju infekcije. Zato je važno da se vakcinisanje što prije obavi – ističe dr. Drljević.

GODISNJICA
MARKETING