Stručnjaci upozoravaju: Moramo biti spremni na jake zemljotrese

Podijelite vijest

Poslije silnih pdavina i epskih poplava koje su zadesile region, oglasili su se i stručnjaci seizmoloz predviđajući jače zemoljotrese. Iako su oni rijetki u Srbiji, treba biti spreman i na takvu situaciju, upozorila je direktorka Republičkog seizmološkog zavoda Slavica Radovanović.

Ona je za TV Pink rekla da, za razliku od poplava, zemljotresi ne mogu da se predvide, ali da će ih sigurno biti.

Prošle godine na prostoru Srbije je registrovano više od 2.000 zemljotresa, ali se jači zemljotresi rjeđe dešavaju i potrebno je biti spreman za te jake zemljotrese, ukazala je Radovanović.

Jaki zemljotresi mogu kao posljedicu da izazovu i klizišta, odnosno da pomognu u njihovom aktiviranju, upozorila je direktor RSZ.

– Kada je poplava u pitanju, ako padne jaka kiša i dogodi se jak zemljotres, postoji scenario koji pokreće čitav niz procedura koje su definisana na osnovu onoga što smo mi proračunali da bi moglo da se dogodi. To se odnosi na klizišta – ukazala je Radovanović.

Radovanović je rekla da su prilikom zemljotresa koji se prije nekoliko godina dogodio u Kraljevu štete bile nesrazmjerne jačini zemljotresa, zbog nedovoljne primjene i kontrole propisa.

Govoreći o aktiviranju vulkana kod Ohrida, Radovanović je rekla da na prostoru Balkana nema aktivnih vulkana, nego da je riječ o posljedici geološkog procesa koji se ponavlja u Makedoniji i vjerovatno je povezan ili sa velikim padavinama.

Međutim, prema njenim riječima, ta pojava može biti i posljedica velikih pritisaka trenutno u zemljinoj kori u ovom dijelu Evrope o čemu svjedoče i jaki zemljotresi u Grčkoj.

Agencije